Николай Денков: Вече е факт удостоверяването на машините за гласуване на балотажа

2
Екипите на МВР работят извънредно и в пълна мобилизация, за да ограничат максимално търговията с гласове
Екипите на МВР работят извънредно и в пълна мобилизация, за да ограничат максимално търговията с гласове Видео: NOVA

Екипите на МВР работят извънредно и в пълна мобилизация, за да ограничат максимално търговията с гласове

На прага на втория тур на местните избори една от най-важните задачи пред правителството е да осигури честно провеждане на изборите. Това каза в изявление премиерът Николай Денков.

„Тази задача в момента е още по-важна заради тревожната статистика за броя на изборните нарушения около първия тур. Рекорден брой са сигналите, които постъпиха в Министерството на вътрешните работи по време на предизборната кампания в деня на вота и в дните след това”, обяснява той, цитиран от NOVA.

Повече от половината от всички сигнали – 1115, са за купуване на гласове. За това свидетелстват и появилите се видеозаписи за корупционни практики, които вече са разследват. Затова Министерският съвет, заедно с Министерството на вътрешните работи, умножава усилията си срещу купуването и продаването на гласове за балотажите в неделя”, добавя той.

Подсигурено е засилено физическо присъствие на Жандармерията в градове и региони, в които исторически е имало най-много сигнали за такава престъпна дейност. Екипите на МВР работят извънредно и в пълна мобилизация, за да ограничат максимално търговията с гласове”, обяснява премиерът.

Денков обяви, че вече е факт „още една ключова стъпка на правителството за гарантиране на честното и коректно отчитане на изборните резултати”. „А именно – удостоверяването на машините за гласуване на балотажа. Въпреки извънредно кратките срокове за извършване на цялата процедура отново, Министерството на електронното управление работи денонощно и свърши работата си в срок”, каза министър-председателят.

По думите на премиера докладът с удостоверяването вече е изпратен в Централната избирателна комисия. „Това е изключително важно, за да не повторим печалния резултат с около половин милион невалидни гласа от първия тур”, е мнението му.

Заявявам най-отговорно, че до края на изборния ден на 5 ноември правителството ще направи всичко необходимо, за да могат българските граждани, когато видят резултатите, да бъдат уверени, че изборът кой да управлява тяхното населено място е решено от жителите му, а не от изборни манипулации”, посочи премиерът.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!
Зареди още коментари

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари