Николай Денков: Трябва да се подготви енергийна стратегия на страната

0
Премиерът се срещна с работодателските организации
Премиерът се срещна с работодателските организации

Премиерът се срещна с работодателските организации

"Има пълно съгласие, че трябва да се подготви енергийна стратегия на страната през следващите няколко месеца. Тя трябва да е базирана на моделирането на развитието на енергийната система и може да се допълни с индустриална стратегия. от една страна има недостиг на работна ръка, задачата е как тези хора, които са притеснени за своето бъдеще да разберат, че за тях може да има още по-добри възможности, заплащане и работна среда", заяви на брифинг премиерът Николай Денков. В Министерския съвет той се срещна с работодателските организации.

По думите му това означава да се привлекат инвеститори и да се създаде прозрачен и ясен процес.

"Така ще се осигури икономическото развитие на страната, ще се осигурят и възможно най-добрите условия за работещите", допълни Николай Денков.

Според премиера основната критика от страна на работодателските организации е, че комуникацията на правителството по отношение на работодателите и на потенциалните инвеститори би могла да бъде много по-добра.

"Разговорите протекоха в конструктивен дух. Заключенията във вчерашното споразумение са приемливи. Трябва да се осигури прозрачност при обществените поръчки, да се насърчат промените промените в законодателството, които да улеснят вноса на работна сила и да опростят процедурите", коментира Цветан Симеонов, Българска търговско-промишлена палата.

Васил Велев от Асоциацията на индустриалния капитал в България очерта няколко важни резултата от срещата.

"Стигнахме до съгласие, че социалният диалог трябва да се укрепи и развие, индустриалните отношения в Европа имат добър модел, който е добре и България да следва, защото сепаративни преговори с една от страните в тристранния диалог, особено локализирана на браншово равнище по въпроси, които засягат цялото общество, невинаги води до най-добрия резултат, който да е общественият интерес. Ето защо стигнахме до съгласие, че трябва тристранният диалог да се укрепи и развие. Вторият важен резултат за нас от срещата е, че се рестартира процесът за набиране на инвестиционни намерения. Ние ще разпратим до всички наши членове, получихме обявата, до 6 ноември следва нов период, в който предприятията от страна, а защо не и в чужбина, могат да заявят инвестиционен интерес. Това е много важно, защото за да може да се моделира правилно обществената поръчка или поръчки, които ще последват, трябва да има критичен набор от инвестиционни намерения, така че обявата за търг или обществена поръчка да не е с такива условия, че да има предизвестен победител", посочи той.

В разговорите участваха представители на Асоциацията на индустриалния капитал, Българска стопанска камара, Българската търговско-промишлена палата и Конфедерацията на работодателите и индустриалците в България.

По време на срещата бяха обсъдени основните мерки, предвидени в териториалните планове за справедлив преход.

Дискутирана е и възможността за участие на големи предприятия в промяната на икономическия облик на област Стара Загора.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!

Списък с коментари

  • 4
    1
    Хитър Петър
    Хитрушко е вече по-малко адекватен. Да го питат това какво е тогава "Стратегия за устойчиво енергийно развитие на Република България до 2030 г. с хоризонт до 2050 г. и проект на Интегриран национален план в областта на енергетиката и климата (ИНПЕК) на Република България до 2030 г." На лъжата крата са къси, но ташаците ще се протъркат
Зареди още коментари

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари