Николай Денков: Токът няма да поскъпне с повече от 1-2%

2
Никой не може да си позволи съществено поскъпване на тока
Никой не може да си позволи съществено поскъпване на тока Снимка: Facebook

Никой не може да си позволи съществено поскъпване на тока

Цената на тока е до средата на 2024 г. и след това има механизми, които няма да позволят поскъпване на тока повече от 1-2%, заяви премиерът Николай Денков, цитиран от OFFNews.

В жива видеовръзка, излъчвана на страницата на Министерски съвет във Фейсбук, министър-председателят заяви, че има твърде много спекулации по темата за цената на тока и че ще се въведат механизми, които няма да позволят поскъпване на тока.

Днес депутатите гласуваха на второ четене промени в Закона за енергетиката, внесени от Министерския съвет, за либерализация на пазара на електрическа енергия на едро до края на 2023 г. при запазване за битовите потребители на регулиран пазар до 2026 г. Според вносителите цената на тока за бита няма да се увеличи.

Компенсациите за битовите клиенти ще се изплащат по механизъм, сходен на компенсациите за бизнеса:

"Никой не може да си позволи и няма да позволи съществено поскъпване на тока. Но в същото време трябва да осигурим конкуренция за работещите в сектора, това е смисълът на тези промени."

Електромерите ще бъдат задължение на разпределителните дружества, те трябва да ги сложат и да ги платят. Това е тяхна работа по закон, каза премиерът.

Премиерът коментира, че правителството е рестартирало почти всички сектори и посочи, че е станало ясно, че в сектори земеделие и енергетика има много натрупани проблеми, които са замитани под килима с годините. Денков каза, че правителството промени начина на субсидиране така, че да подпомогнем малките и средните производители.

По думите му се е наложило да се рестартира изцяло процеса по преговори за влизане в еврозоната и Шенген.

По повод протестите на енергетиците и миньорите Денков каза, че неслучайно голяма част от участниците са партийни лица. Според него организаторите имат политически искания и правителството ги разграничава от "истинските притеснения на миньорите и енергетиците".

Денков е категоричен, че преходът към зелена енергия ще се случи и че България закъснява със стъпките в тази посока:

"Трябва да сме наясно, че енергетиката се променя и то много бързо. Ако някой мисли, че може да останем както е било, просто не е разбира ситуацията. Промените ще се случат, а тези териториални планове всъщност помагат на енергетиците да се адаптират по-добре."

Според Денков енергетиците и миньорите все още са заблудени от хора с политически амбиции, но никой няма полза от нагнетяване на напрежението.

Защо не се строи

На въпрос защо строежите по пътната инфраструктура в страната се бавят Денков обясни, че регионалният министър Андрей Цеков е обявил поръчки за строеж, но те се обжалват и строежите се забавят.

Интерес от забавянето според него имат фирмите, свикнали да получават поръчки много над себестойността. "Искаме да счупим именно този порочен кръг - по-скъпо, за да получим поръчки, това е основният проблем пред който е изправено МРРБ", каза Денков.

Един от проблемите е, че за мащабни строежи няма липстват документи. Премиерът посочи, че трябва да изтекат жалбите по поръчките, за да започнат ремонтните дейности. "Строи се в момента и се отпуснаха средства към общините, но мащабът може да бъде много по-голям, ако се решат тези проблеми", добави той.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!

Списък с коментари

  • 3
    1
    Денкофф пидала
    Бахахах голям пидал си денкофффф
Зареди още коментари

Календар - новини и събития

Виц на деня

Най-висша форма на препоръка в България: "Кажи, че аз те пращам"!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари