Николай Денков: Президентството не трябва да се занимава с партийна дейност

1
Едностранно премахване на сухопътните граници между България, Румъния и Гърция би било нарушение на правилата, каза премиерът
Едностранно премахване на сухопътните граници между България, Румъния и Гърция би било нарушение на правилата, каза премиерът Снимка: ЕС

Едностранно премахване на сухопътните граници между България, Румъния и Гърция би било нарушение на правилата

На политическо ниво никой от нас не обсъжда такъв вариант, заяви премиерът Николай Денков в отговор на въпрос, свързан с предложението за отпадане на сухопътните граници между България, Румъния и Гърция с решение на София, Букурещ и Атина. По неговите думи подобна стъпка би противоречала на правилата в ЕС.

Премиерът заяви, че предстои да разговаря с германския канцлер Олаф Шолц в кулоарите на днешното заседание на Европейския съвет в Брюксел. Очаквам да обсъдим приоритетите на България - сухопътните граници в Шенген, еврозоната. Винаги сме имали подкрепата на Германия, трябва да кажем кои са важните последващи стъпки, по които очакваме конкретна подкрепа, добави Денков пред български журналисти, предаде БТА.

Той посочи, че очаква днес да се постигне единодушно решение за продължаване на финансовата подкрепа за Украйна. По повод предложенията на Европейската комисия за вноса на украински земеделски стоки премиерът заяви, че според данните няма изключително увеличение на този внос. Трябва да внимаваме какви са данните и какви са слуховете, призова Денков. По неговите думи предложенията на комисията отчитат наличните факти и на исканията на българските земеделци. Той отбеляза, че увеличението на бюджета за земеделието у нас тази година е чувствително.

По повод очакванията за присъединяването на нашата страна към еврозоната Денков потвърди, че всички сили и всички графици са насочени към 1 януари догодина. Единствената неизвестна в момента е кога ще изпълним критерия за инфлацията, това се очаква да стане малко по-късно тази година, поясни той.

Премиерът посочи, че се очакват съвсем ограничени смени в правителството при предстоящата ротация.

Попитан за злоупотребите с предоставяне на българско гражданство премиерът заяви, че е работа на службите, когато има такива случаи и подозрения за шпионска дейност и за корупция, да бъдат много по-активни. Премиерът добави, че засега не разполага с такива данни от службите. Поискал съм справка, но не е нормално да си затваряме очите за такива рискове за България, каза той.

В отговор на въпрос за възможността за създаване на нов политически проект от президента Румен Радев, премиерът заяви, че България е парламентарна република и всяко легитимно партийно представителство би трябвало да бъде обогатяване на демокрацията. В този смисъл трябва да приветстваме всяка демократична форма, каза той. Би ме притеснило, ако се окаже, че има партия, която се оглавява буквално или недиректно от президентството, това би било пряко нарушение на конституцията. Не че не сме имали и друг път такива анонси от президентството, затова е много важно да бъде изчистено кой в каква роля действа. Ако има партиен проект, трябва да бъде отделен от президентството, което по принцип не може да се занимава с партийна дейност, обобщи Денков.

Попитан дали е имало покана към Радев да участва в т. нар. "сглобка", Денков заяви, че никога по никакъв начин и по никакъв повод от страна на ПП-ДБ не е отправяно такова предложение. Той допълни, че не е получавал от службите доклад за корупция в президентството.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!

Списък с коментари

  • -5
    3
    русенец
    Бе то и на един министър-председател не му отива да прави поклоннически походи до Брюксел и Вашингтон в търсене на индулгенции, ама ти правиш? Че си путка е очевидно на всички, но не ти ли минава през тъпата тиква, "другарю академик", че срамиш и българите?
  • 5
    2
    Мама до 1
    Под "народа" се разбира шепа тъпи кумунярски тролчета от "вгъZZраждани". Няма нормален човек, който да предава Родината, като се дупи на рушлямската подлога Мунчо Кеша!
  • -3
    1
    Ама
    Искате да си правите квото ви наредят и да си играете кончето ама има един смел човек който ви показва кирливите ризи . Затова народа уважава Г-н Радев ..
Зареди още коментари

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари