Николай Денков: Не искам поста на външен министър

0
Искам гласът на „Продължаваме промяната-Демократична България“ да се чува в чужбина, заяви ротационният премиер
Искам гласът на „Продължаваме промяната-Демократична България“ да се чува в чужбина, заяви ротационният премиер Снимка: Благой Кирилов, БТА

Искам гласът на „Продължаваме промяната-Демократична България“ да се чува в чужбина, заяви ротационният премиер

Не искам поста на външен министър като такъв, искам гласът на „Продължаваме промяната-Демократична България“ (ПП-ДБ) да бъде достатъчно силен, така че да се чува в чужбина. Това заяви министър-председателят Николай Денков пред български журналисти в Нидерландия, където е на еднодневно посещение за среща с колегата си Марк Рюте, предаде БТА.

Не бих искал да влизам в кухнята на преговорите. И друг път съм казвал, че когато има крайно съгласие, ще се види резултатът“, посочи той за водените преговори за министерски постове след ротацията.

Значението е свързано с това кой и как ще обясни в чужбина какво се случва в България. Хората, които имат най-силна позиция, когато става дума за външна политика, това са премиерът и външният министър. Колегите от парламентарната група казват с основание, че когато двете позиции се заемат от едно и също лице, това означава, че обяснението какво се случва в България, освен външната политика, ще бъдат представяни от един и същи човек. Това, което казват те, е, че е добре да има паритет, за да може да се чуе по-пълно какви са особеностите в развитието на България“, обясни Николай Денков.

По думите му дискусията ще продължи.

„Ние преговаряме, аз също съм един от партийните лидери, когато става дума за обсъждане на тези въпроси“, каза Денков.

На въпрос може ли да случи ротацията с друг човек, не Мария Габриел, Денков каза, че в момента не се обсъждат такива въпроси. От страна на ПП-ДБ ние искаме да продължи ротацията по начина, по който беше договорена. След тези девет месеца да видим можем ли да продължим нататък с пълен мандат, отбеляза премиерът. Затова, по думите му, освен изпълнението на управленската програма, ще започне подготвянето на законодателна програма до края на годината, а междувременно и подготовка на законодателна и управленска програма до края на мандата. Дали ще се реализира? Да се надяваме, че да, посочи Денков.

На въпрос дали двамата с Габриел са в съгласие Денков каза, че те обсъждат аргументи, в една или в друга посока, като в момента няма крайно решение. С Мария Габриел обсъждаме с аргументи. Това е една от причините да можем да работим добре с Мария Габриел, имаме си уважение, изслушваме се и всеки се опитва да разбере гледната точка на другия.

Българският премиер коментира темата по време на посещението си в Нидерландия, където двамата министър-председатели обсъдиха днес въпроси от двустранен интерес и от европейския дневен ред.

България има много силна подкрепа от Нидерландия, но и от много други държави – Германия, Испания, които винаги са ни подкрепяли. Важно беше тази подкрепа от Нидерландия да приключи като казус след промените, които направихме в Конституцията и правосъдната система. Всичко това помогна на Нидерландия да каже, че затваря това досие и с това да ни помогне да направим крачката напред. Това, което днес добави Марк Рюте е, че продължават да ни подкрепят безалтернативно. Също добави, че ще работи с други държави, очевидно имайки предвиди Австрия, за да ни помогнат да направим следващата крачка в тази посока, каза Денков за резултатите от днешното си посещение.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!

Списък с коментари

  • -1
    1
    Новият Пост
    Предлагам поста за заден министър.За заден министър е най добре.Най му приляга.
Зареди още коментари

Календар - новини и събития

Виц на деня

Навън е такова време, че излизаш по тениска, срещаш някой с пуловер и се чудиш: кой от вас е идиот!?

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари