Какво ще представлява правителството Денков-Габриел?

0
Правителството „Денков-Габриел“ се крепи на една джентълменска декларация между „партньори“, които си няма доверие
Правителството „Денков-Габриел“ се крепи на една джентълменска декларация между „партньори“, които си няма доверие Снимка: БТА

Правителството „Денков-Габриел“ се крепи на една джентълменска декларация между „партньори“, които си няма доверие​

В следващите дни президентът ще връчи мандат за съставяне на правителство на Николай Денков, номиниран за премиер от ПП-ДБ. Той ще разполага с подкрепата на 133 депутати от първите две парламентарни коалиции. За първи път в историята ни обаче се създава правителство по формула, която не съществува в Конституцията – правителство с премиери на ротация.

Какво е ясно за правителството „Денков-Габриел“

Правителството ще съществува най-много 18 месеца – до есента на 2024 година, предава БНТ. Този срок е изчислен на базата на приоритетите, около които беше постигнат консенсус от първите две парламентарни групи. За някои от тях, като конституционни промени в съдебната система, може да получат и по-широка подкрепа.

Съставът и структурата на правителството е предложен от ПП-ДБ и включва политически фигури и експерти на коалицията. Единственият представител на ГЕРБ-СДС ще е Мария Габриел. Тя ще е вицепремиер.

Министър-председател в първите девет месеца ще е Николай Денков (ПП-ДБ). В този период трябва да бъдат решени едни от най-тежките задачи пред държавата. Необходимо е да се приеме най-сетне държавен бюджет. ГЕРБ-СДС и ПП-ДБ са против проекта, предложен от служебното правителство, заради рекордния дефицит и ще трябва да внесат нов проект. Вторият тежък казус е отстраняването на Иван Гешев като главен прокурор и приемането на механизма за контрол над главния прокурор. Около това, изглежда, всички са обединени, но е сложно да се прогнозира как действията на Иван Гешев ще отзвучават сред партиите и дали няма да допринесат още повече за политическата нестабилност. В този период, още през октомври, трябва да се реши и членството ни в Шенген. Поне такива обещания идват през последните месеци от служебното правителство. През октомври предстоят и местни избори. В тях за първи път ще участват ПП. Представянето в конкуренция с ГЕРБ, които са със силни и непробиваеми в последното десетилетие местни структури, също ще влияят на взаимоотношения между партньорите.

Мария Габриел ще трябва да поеме правителството от февруари. Това ще трябва да стане сложно, според конституционна процедура, която не предвижда ротация. Николай Денков ще трябва да подаде оставка, парламентът да я гласува, президентът да стартира процедурата с връчването на мандати, ГЕРБ-СДС да го изпълнят и да предложат премиер, структура и състав.

Мария Габриел ще стъпи на започнатото, свършеното, но и несвършеното от Николай Денков. Със сигурност ще поеме първите последствия от финансовата политика на кабинета (финансов министър все пак ще е Асен Василев, който понася жестоки критики от ГЕРБ-СДС), да подготви страната за влизането в еврозоната, да удовлетвори очакванията на хората за справяне с икономическата криза. В този период ще се проведат и избори за Европейски парламент. Вотът на българите тогава ще е показателен на чия сметката, на ГЕРБ-СДС или на ПП-ДБ, се пишат успехите и на чия неуспехите.

Кои са неизвестните във формулата "Денков - Габриел"

Ще има ли споразумение между ГЕРБ-СДС и ПП-ДБ, което да уреди въпроса с ротацията, промените в кадровия и структурния състав, прехода между двамата премиери? Според първите изявления ГЕРБ-СДС няма да получи никакви постове, освен вицепремиерския. Отнася ли се това със сигурност обаче и за втория ешелон, за областните управители, за ръководството на службите (за смяната им явно също има политическа воля), шефовете на агенции, разпределението в парламентарната квота в редица регулатори с изтекъл мандат, включително и Висшия съдебен съвет? Засега е разписана само концепцията на това управление в обща декларация.

Липсата на споразумение всъщност засяга въпроса за политическата отговорност. Засега изглежда тя ще се носи от Николай Денков и Мария Габриел. Те, без присъствието на лидерите и ръководствата на двете коалиции, представиха пред медиите нестандартната управленска идея. Те водят преговорите. Те решават. Бойко Борисов го повтори няколко пъти. Отговорността ще е на премиерите, най-много – на мандатоносителите. Споразумение е необходимо още повече след като и двете страни повтарят многократно, че си нямат доверие.

Въпреки че са заложени срокове, най – голямото неизвестно е колко ще продължи управлението на правителството „Денков-Габриел“. В решението на ПП е заложено, че Николай Денков може да подаде оставка веднага след като усети, че не може да осъществи заложените реформи. Не е ясно дали в този случай Мария Габриел ще поеме премиерския пост, дали ПП-ДБ няма да оттеглят подкрепата си и дали това правителство ще продължи живота си. Не е сигурно и какво ще се случи през февруари догодина, в преходния период. Конституцията отваря възможност най-малко ГЕРБ-СДС да смени министри, но също така ПП-ДБ да се дръпнат, въобще да се отворят отново сложни преговори.

Правителството „Денков-Габриел“ се крепи на една джентълменска декларация между „партньори“, които си няма доверие.

Крехкият съюз ще се сблъска с много изпитания и трябва да следим внимателно как ще се справи с финансовата и антикризисна политика, казусът „Гешев“ и конституционната реформа, интеграцията в Шенген и еврозоната, какви ще са резултатите от местните и европейските избори, взаимоотношенията с президента Румен Радев, който отново ще засили опозиционното си говорене спрямо изпълнителната власт, позицията ни за военната помощ за Украйна, натискът върху Скопие да промени конституцията си...

Можем да сме сигурни само в едно. Поне ще посрещнем Нова година с редовно правителство.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!

Списък с коментари

  • 3
    2
    Отговор на заглавието
    МИЛФ сцена.
  • 3
    1
    Чудя се...
    Дали може да се пръкне нещо читаво от ялова вещица + педал-евнух ?
Зареди още коментари

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари