Никола Стоянов: България е обезпечена с газ за зимата

0
По думи на министъра всичко за бизнеса над 250 лeва за електричество се субсидира от пазара
По думи на министъра всичко за бизнеса над 250 лeва за електричество се субсидира от пазара Снимка: bTV

Работи се и по възможността за бартер на газ и торове между Азербайджан и България

"България е обезпечена с газ за зимата. Ние сме сериозен производител на електричество и нямаме проблеми и с него. Това, че нямаме енергийни проблеми, може да привлече много компании, които да инвестират в страната ни", съобщи служебният министър на икономиката Никола Стоянов в предаването “Лице в лице“ на bTV.

По думи на министъра всичко за бизнеса над 250 лeва за електричество се субсидира от пазара, но след като азерския газ е потекъл по интерконектора, няма да има нужда от субсидии.

След срещата с президента на Азербайджан, идеята за бартер на ток и газ между двете държави се развива в идея за бартер на газ и готова продукция. По думи на Николов това означава, че ние имаме два големи торови завода, а Азербайджан е голям производител на тор. "По-евтино е да се пренася тор, отколкото газ. Тоест, ако страната осигури газ на този завод, в замяна той може да ѝ даде тор и по този начин няма да има нужда да се правят логистични разходи за пренасяне. Азербайджан може да продаде въпросният тор направо в Европа".

„Това са енергоемки производства и това ще позволи на нашите торови заводи, да се справят с цените на газа“, каза Николов.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!
Зареди още коментари

Календар - новини и събития

Виц на деня

Най-висша форма на препоръка в България: "Кажи, че аз те пращам"!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари