Никога повече не изхвърляйте динените семки!

0
Със сигурност досега не сте знаели какво природно богатство изхвърляте
Със сигурност досега не сте знаели какво природно богатство изхвърляте

Лятото е сезонът на дините. Колкото полезен е плодът, двойно повече ползи за организма носят динените семки.

Със сигурност досега не сте знаели какво природно богатство изхвърляте, след като сте изяли вътрешността на вкусния червен плод. Време е да научите!

Сладкият и освежаващ вкус на динята я прави перфектен десерт за горещите летни дни. Динените семки съдържат огромно количество хранителни вещества, включително основните – протеини, мастни киселини, витамини и минерали. Те са богати и на витамини като тиамин B1, ниацин B3, фолиева киселина (B12 и B6) и минерали като калий, магнезий, цинк, желязо, фосфор и мед. Без значение как ги приемате, динените семки са отлично допълнение към здравословна диета и изключително ефективен начин да получите дневните си витамини и минерали, пише ДЕЛО.

Ползи за здравето от динените семки:

Здраво сърце

Това е най-доброто лекарство за тези, които страдат от сърдечно-съдови заболявания и хипертония. Благодарение на богатото им съдържание на магнезий, динените семки могат да подпомагат сърдечната функция и да поддържат нормални нива на кръвното налягане. Освен това, те съдържат т.нар. добри мазнини и аминокиселини, които предпазват от сърдечни заболявания.

Камъни в бъбреците

Чай от динени семки се препоръчва при камъни в бъбреците от известния холистичен лекар Едгар Кейси. Отварата представлява мощен диуретик и действа като стимулант за прочистване на бъбреците и пикочния мехур. Чаят стимулира недостатъчната активност на отделителните органи.

Диабет

Семената от диня са чудесни за хора с променливи нива на глюкозата в кръвта. Хората, които страдат от диабет могат да сварят една шепа динени семки в 250-300 мл вода и да консумират като чай, който ще поддържа нормално нивото на кръвната захар.

Мъжка плодовитост

Динените семена са богати на незаменими аминокиселини, които подобряват мъжката плодовитост и сексуалното здраве. Според изследванията, откритият в семената на динята аргинин стимулира производството на азотен оксид, стимулира производството на сперматозоиди и стабилизира еректилна дисфункция.

Здрава кожа

Динените семена са отличен източник на антиоксиданти, които са изключително полезни за кожата. Консумирането на тези семена всекидневно под каквато и да е форма – сдъвкани или като чай (виж рецептата по-долу), ще направи кожата Ви млада и здрава.

Плътна коса и здрави нокти

Изобилието от протеини в динените семки играе водеща роля за здравината на Вашата коса и нокти – консумацията на черните семки от вкусния плод може да предотврати счупването на ноктите и да ги заздрави още повече. Ако консумирате печени динени семки, то със сигурност косата Ви ще бъде още по-мека и блестяща.

Рецепта за чай от динени семки:

В качеството си на мощен диуретик, динените семена могат да прочистват бъбреците и пикочния мехур, както и да предотвратят образуването на камъни в бъбреците. Ако имате подобен проблем, просто си направете този чай, за да стимулирате изхвърлянето на песъчинките от бъбреците.

Смелете или счукайте в хаванче шепа динени семки. Добавете една чаена лъжичка от тях в 250-300 мл вряща вода. Оставете да се запари за около 15 минути. Консумирайте отварата топла поне веднъж дневно три пъти седмично.

Източник: ДЕЛО
Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари