Днес е Световният ден на динята

0
По случай Деня на динята вижте някои интересни факти за най-сладкия летен плод
По случай Деня на динята вижте някои интересни факти за най-сладкия летен плод

Ако все още не сте хапнали диня това лято, днес е точното време да го направите. 

3 август е Световният ден на динята. Празникът се отбелязва най-вече в Съединените щати.

Сред най-популярните състезания на този ден са замерване с дини и надплюване със семки.

По случай Деня на динята вижте някои интересни факти за най-сладкия летен плод.

1. Динята е най-здравословната храна, защото не съдържа никакви мазнини, добър източник е на витамини А и С, калий и фибри.

2. В Китай и Япония е популярно динята да се поднася като подарък на домакина, когато се отива на гости.

3. Всяка част на динята е годна за консумация, дори семките и кората.

4. Динята се отглежда в над 96 страни в целия свят.

5. Динята подобрява сексуалната активност при мъжете.

6. Над 1200 разновидности на динята се отглеждат по света. Обикновено вътрешността ѝ е червена, но може да се срещне и бяла, жълта, дори зелена на цвят.

7. В щата Оклахома динята официално е призната за зеленчук.

8. Писателят Марк Твен много обичал да похапва диня, наричал я "храната на ангелите".

Според книгата на рекордите на Гинес най-голямата диня в света е огледана от американеца Крис Кент от Тенеси през 2013 г. и тежи близо 159 кг.

Динята е особено полезен в най-различни аспекти.

Тя съдържа 91,5% вода и е изключителен съюзник в битката с дехидратацията през горещите месеци.

Динята е богата на ликопен – антиоксидант, който помага за борбата със свободните радикали и съответно подобрява имунната система. Според някои специалисти ликопенът може да има превантивна функция срещу развитие на сърдечни заболявания и някои видове рак.

Динята е богата на витамин С и витамин А, а купичка от този червен плод съдържа едва 46 калории.

Сокът от диня може да облекчи мускулни болки.

Твърди се, че динята намалява високото кръвното налягане при хората с наднормено тегло и може да понижи риска от инфаркт. Само едно парче диня на ден намалява лошия холестерол и предотвратява развитието на сърдечни заболявания, твърдят учени.

Лято, море, слънце и... парче студена и свежа диня. Освен че е вкусна, динята се оказва и изключително полезна за здравето, пише „Хелт“. Динята е богата на витамин С и витамин А, а купичка от този червен плод съдържа едва 46 калории.

Вижте още 5 неща, които може би не знаете за този плод.

Съдържа повече ликопен, отколкото доматите

Този прекрасен летен плод съдържа 91,5% вода, но е и много богат да ликопен – антиоксидант, който се открива в червените плодове и зеленчуци и влияе отлично на здравето ни.

Оказва се, че една купичка диня съдържа 1,5 пъти повече ликопен, отколкото свежите домати. Този антиоксидант помага за борбата със свободните радикали и съответно подобрява имунната система.

Според някои специалисти ликопенът може да има превантивна функция срещу развитие на сърдечни заболявания и някои видове рак.

Експертите съветват да съхраняваме динята на стайна температура, за да можем да се възползваме от всичките ѝ здравни ползи.

Сокът от диня може да облекчи мускулни болки

Испански учени установиха, че консумацията на сок от диня може да действа успокояващо на мускулите след интензивна тренировка. Според тяхното проучване спортистите, които пиели чаша сок от диня час преди тренировка, имали по-малко мускулни болки и умерен пулс на следващия ден.

Това може да се дължи на съдържащата се в динята аминокиселина, наречена L-цитрулин, която организмът преработва в L-аргинин - аминокиселина, която помага за отпускане на кръвоносните съдове и подобрява кръвообращението.

Динята е и плод, и зеленчук

Динята е сладка като повечето плодове, но е от семейство тиквови – в него се класифицират зеленчукови култури като диня, краставица, пъпеш, тиква, тиквичка. И тъй като динята е и зеленчук, кората ѝ също е ядлива, пише още „Хелт“.

В динята се съдържа много вода

Динята съдържа 91,5% вода и е изключителен съюзник в битката с дехидратацията през горещите месеци (вижте още: как да останем хидратирани през лятото). Недостатъчният прием на течности вреди на здравето. Според проучване, публикувано в The Journal of Nutrition, жените, които са дори леко дехидратирани, страдат от главоболие, имат проблеми с концентрацията, чувство на умора и лошо настроение. Ето защо през топлите месеци е хубаво да включим и диня в ежедневното си меню.

Знаехте ли, че съществува и жълт сорт диня?

Може да ви е трудно за вярване, но съществува сорт диня, който не е розова отвътре, а жълта. Кората на жълтата диня е като тази на червената, но цветът и вкусът на сърцевината са различни.

Имайте предвид, че няма информация за хранителните стойности на динята. Повечето си изследвания учените са провеждали върху розовия сорт диня, допълва „Хелт“.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Най-четени новини

Календар - новини и събития

Виц на деня

- Случвало ли ти си е мъжът ти да те завари в леглото с непознат?
- Не, само с приятели.

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари