Незаконен старчески дом работи от 5 години

1
Без медицинско лице, специализиран персонал и нужните санитарни условия
Без медицинско лице, специализиран персонал и нужните санитарни условия Видео: bTV

Незаконен старчески дом в луковитското село Петревене работи от близо 5 години.

Без медицинско лице, специализиран персонал и нужните санитарни условия.

В къща в селото жена на име Росица Павлова гледа възрастни хора. Срещу 450 лв. на месец и без нито един документ. И така необезпокоявана развива дейност от близо 5 години, алармира bTV.

Получихме сигнал за лошите условия, в които живеят възрастните хора. И отидохме под предлог, че търсим подобно място за близък. Посрещна ни Росица Павлова, представи се за собственичка на къщата и обясни, че свободни места няма, защото възрастните в дома вече са 14.

В момента само двама от тях са подвижни. Останалите са на легла, разказва Павлова. За тях се грижели тя и още 1 жена. Настанени са по четирима в стая. Има и една двойна стая. В къщата на 2 етажа има 1 санитарен възел. На първия етаж. Медицински персонал няма.

Искаме от жената да ни покаже как живеят възрастните. Показва ни стаите. Всички с изключение на една са заключени. Заключен е и бащата на Мария Мишева.

Отведен е там от брат ѝ, без тя да е съгласна и да е уведомена. Намира баща си, след като 20 дни го търси из болниците в района. Стига и до полицията. Открива го при Павлова и отива да го види.

„Човекът едва слезе по стълбите, аз се разплаках и той беше обръснат нула номер. Две русенски легла, нито пътечка, нито нощно шкафче, само дюшек без чаршафи и едно памучно одеало. Моят баща седи 24 часа заключен в тази стая между 2 кревата и 4 стени. Ето това съм видяла”, разказва Мишева.

Попитахме кмета на Петревене знае ли, че на метри от кметството от години този дом работи незаконно. Твърди, че не подозира за съществуването му.

Оказва се, че по сигнал РЗИ - Ловеч прави проверка на мястото през октомври. И установява, че домът няма нито един от нужните документи. Издават актове и предписание за спиране на обекта, които засега са само на хартия.

Прокуратурата в Ловеч също прави проверка. 

Източник: bTV
Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари