Незабравимото лице на „човека“, оцеляващ в катастрофи

1

Запознайте се с Греъм - така би изглеждал човекът с перфектно тяло за оцеляване в катастрофи.

Шокиращо, нали? Тъжен на вид или най-малкото незабравим, Греъм е невероятна човеокоподобната скулптура, създадена в Австралия с цел да провокира размисъл в хората и внимание към мерките за подобряване на пътната безопасност, посочва Би Би Си, цитиран от Мениджър.

Известната художничка Патриша Пичинини създава тази творба на изкуството след подробни консултации с водещ хирург в Австралия с опит в лечението на травми след катастрофи и австралийски експерт по разследване на пътни инциденти. 

Комисията за транспортни инциденти в Австралия (The Transport Accident Commission или TAC) е поръчител на кампанията. Нейни представители посочват, че уникалният образ на Греъм е създаден, за да се припомни човешката уязвимост на пътя. 

Греъм е проектиран да има по-здрав от нормалния човешки череп. Той няма врат - иначе би бил застрашен в шофьорските сблъсъци. Гърдите му играят ролята на въздушни възглавници. 

"Наистина слушах какво ми казват и приемах науката на пътните катастрофи. След това подходих по творчески начин, на емоционално ниво", разказва авторката Патриша пред ABC. 

"Очите са мястото, където наблюдателят може да се свърже с Греъм и да стане съпричастен", казва Пичинини.

Изпълнителният директор на TAC Джо Калафиоре допълва, че така би изглеждал един човек, който може да оцелее, ако се забие карайки кола с висока скорост в стена. Но ако говорим за сблъсък на две превозни средства, които се движат бързо, силите са по-мощни и шансът хората да оцелеят е значително намален. "Колите еволюираха много по-бързо от хората и Греъм ни помага да разбираме защо има нужда да подобрим всеки аспект от пътната си система, за да се защитим от грешки", казва той. 

Името Греъм било избрано, защото целта на TAC е била да представи "един средностатистически австралиец". 

Може да разгледате скулптурата по-подробно онлайн в 360 градуса в сайта на Държавната библиотека "Виктория" в Австралия, ако кликнете тук. 

Източник: Мениджър
Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

Най-висша форма на препоръка в България: "Кажи, че аз те пращам"!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари