Невероятното изпълнение на 333 каба гайди, записани в рекордите на Гинес

3
Невероятното изпълнение на 333 каба гайди, записани в рекордите на Гинес
Видео: YouTube

Ще Ви припомним едно интересно събитие, състояло се преди две години в столицата ни, по инициатива на най-голямата в света хуманитарна организация „Изкуството да живееш”. Събитие, което не бива да забравяме – невероятното изпълнение на 333 каба гайди, записани в рекордите на Гинес.

На голямото събитие през 2012 г. – 333 каба гайди озвучиха зала 1 на НДК. Първата държава, поставила световен рекорд с гайди, е България ─ десетминутно изпълнение на гайдарите, след което човек остава без думи.

Каба на турски означава “дебел”, “плътен”. Точно с това се характеризира родопската гайда, наречена “габа” ─ плътен и дълбок тембър. Каба е най-популярният музикален инструмент в Родопите, който води началото си от древността, озвучавал събори, седенки и въобще веселите и тъжни дни на родопчани.

Организатор на голямото събитие е международната хуманитарна и най-голямата доброволческа организация в света “Изкуството да живееш”. Основател на организацията е духовният водач, радетел за мир и инициатор на редица благотворителни, хуманитарни проекти по цял свят – Шри Шри Рави Шанкар, основател е и на “Световната организация за човешки ценности” “Human Values Award“. Шри Шри Рави Шанкар не спира да обикаля света и да помага на хора в нужда.

Голямото събитие в зала 1 на НДК започна с българската песен “Една българска роза” в изпълнение на Деси Добрева, като поздрав към Шри Шри Рави Шанкар. Той поздрави огромната публика, разказа за впечатленията си от нашата държава и сподели философските си възгледите за човека и света. Ето и част от думите му по време на събитието:

„Толкова е прекрасно да бъда с всички вас тук в страната на розите. Миналата година през юли месец, когато имахме Световния фестивал на културата, най-впечатляваща беше българската група, която пътува 30 часа до Берлин и 3000 души изпълниха такова великолепно изпълнение – хоро. Това е, от което имаме нужда. Ние сме в ера на технологиите. Технологиите са превърнали земното кълбо в едно глобално село. Ние сме в едно глобално село. Аз бих искал да гледам на него като на глобално семейство. Това е моята мечта: света като едно световно семейство. Ние сме изключително щастливи, че светът има толкова много култури, разнообразни традиции, езици и религии.“

Той сподели наблюденията си относно инфраструктурата, икономиката и културата на България и най-впечатляващото, което той каза, е, че българският народ трябва да се гордее с дълбоките си корени, културата и традициите, на които е наследник: „Младежите трябва да запазят своите корени… не губете това“, съветва още той.

Смисълът и целта на това голямо изпълнение на гайди е да се насърчат младите хора да познават, уважават и запазят богатата си култура и традиции, казва още Шри Рави Шанкар.

Също така той спомена, че някои от българските певци и танцьори са посетили Индия и са направили това изпълнение и там.

Ето и видео от уникалното изпълнение на 333 кабагайди, записани в Книгата на Гинес.

Източник: DobriNovini.com
Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари