10 уникални български рекорда

1
Ние сме талантлив народ и настоящото видео е поредното доказателство за това
Ние сме талантлив народ и настоящото видео е поредното доказателство за това

Ние сме талантлив народ и настоящото видео е поредното доказателство за това. По-надолу има повече информация за всеки един от рекордите.

10. Автори на мартеницата са възрастни жени от с. Чепинци и град Нови Искър. Тя е с цели 1670 метра повече от последната, държала рекорда.

9. Пейката е дълга 1110 метра и на нея могат да седнат едновременно 2220 души. Тя се намира в Пазарджик, в парк "Острова" в го обикаля по протежението на река Марица по външния му ръб.

8. Барманът от Варна Пенчо Пенчев влезе за четвърти път в книгата за рекорди на Гинес. Той подобри постижението за най-много коктейли – 2014. Пенчев се занимава с тази професия от 1990г.

7. Пловдивчанинът Радослав Николов - Джани е първият българин, записан в Книгата на рекордите "Гинес". През 1984 година вариететният артист смайва света с уникалния си дрибъл. Изминава 18,1 километра, жонглирайки футболна топка с крака.

6. За да създаде картината от пощенски марки, Андрей напуска София и се установява в Казанлък. Направата й му е отнела малко повече от година. Смелото му начинание е подкрепено от Васил Самарски, директор на Театър'Любомир Кабакчиев' - Казанлък и председател на Общинския съвет.

5. Навръх 5 октомври - празника на Благоевград, световният шампион по канадска борба Георги Гайдарджиев записа уникалните 17 набирания с една ръка. За сравнение тогавашния рекорд бе 10 набирания.

4. Стефан Топуров е роден на 11 август 1964 г. в град Асеновград. Започва да тренира вдигане на тежести на 13 годишна възраст при треньора Петър Арнаудов. Топуров остана завинаги в историята. Той е първият човек, който вдига три пъти собственото си тегло на официално състезание. Талантът чупи световния рекорд в кат. до 60 кг на световното първенство в Москва през 1983 г. с феноменалните 180 кг.

3. Преди близо 28 години Стефка Костадинова поставя световен рекорд в скока на височина на световното първенство е Рим. Българката преодолява от втори опит 209 см на 30 август 1987 г. Атлетката е избирана 4 пъти за спортист номер 1 на годината в България, пет пъти става номер 1 на Балканите. Тя получава ореден "Стара планина", първа степен за изключителните й заслуги към Република България през 1996 г.

2. Най-високата в света статуя на Пресвета Дева Мария с Младенеца е издигната с почит, любов и признателност към Божията майка. Монументът е открит през 2003 г. с водосвет от митрополит Арсений. През 2005 г. е вписан в книгата Световните рекорди на Гинес, а от 2009 г. е и в листата на Стоте национални туристически обекта на България.

1. България стана първата държава поставила световен рекорд на Гинес с гайди. Опитът за световен рекорд на Гинес се състоя на 16 май тази година в зала 1 на НДК. Организатор на мащабното събитие бе международната неправителствена хуманитарна организация „Изкуството да живееш”.

Източник: kmeta.bg
Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

На пазара:
- Едно кило ягоди!
- Какви предпочитате, български или брани от българи?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари