Невероятно, но мозъкът е в шкембето

0
На чорба или с масло в тиган шкембето има куп полезни свойства за човешката глава
На чорба или с масло в тиган шкембето има куп полезни свойства за човешката глава

Може и да не ни се вярва, но мозъкът е в шкембето - телешко, свинско, агнешко. И не става въпрос за телешка глава в шкембе. На чорба или с масло в тиган шкембето има куп полезни свойства за човешката глава. Като на мозъка ни помага, тъй като способства за производството на ацетилхолин, който има ролята на невромедиатор, спомагащ за мозъчните функции.

Традиционната според мнозина българска шкембе чорба обаче не е само нашенска. За "пацата" в Гърция всеки знае, но всъщност е популярно и в редица други кухни. В Испания се нарича mondongo, в Япония horumonyaki, а в Шотландия - haggis. Разликите при приготвянето му са минимални, но богатството на витамини и полезни съставки е налично навсякъде. Готвят го на супа и не само и в Италия, Швейцария, Мексико и разбира се в Турция, Румъния, Сърбия и къде ли не.

Колко е вкусно знаят само тези, които не се притесняват да го сърбат, щото било просташко. Но е и изключително полезно а и нискокалорично. Богато на белтъчини, мазнини, ниацин, витамини от група В и вода, което го прави и лесно усвоимо от организма.

Наличието на големи дози витамин В12 в шкембето спомага циркулацията на кръвта, както и доброто здраве на нервната система. Той поддържа нивата на мастните съединения, изолиращи нервните тъкани и предаващи нервните импулси. Грижи за функцията на червените кръвни телца, които разнасят кислорода.

Друга важна съставка, която се открива в шкембето, е холинът. В 100 г има около 220 мг от това вещество - около половината от необходимата дневна доза. Той се използва от тялото за пренасяне на нервните импулси и за поддържане на тъканите.

Минералите фосфор и цинк също се откриват в големи дози в шкембето. Те са от особено значение за клетъчната мембрана, фосфолипидите и обогатяването на протеините. Двата елемента подхранват както зъбите и костите, така и цялостното състояние на имунната система.

Установено е, че в 100 г шкембе има селен в количество 25% от препоръчителната дневна доза. Селеновите белтъци предпазват тъканите от свободни радикали и подпомагат растежа на клетките. Освен това сленът съблюдава развитието и дейността на мускулните клетки и същевременно поддържа функцията на щитовидната жлеза.

Яхния от шкембе

Продукти: 1 кг телешко шкембе или друго, 2-3 глави лук, 2-3 домата, 1-2 супени лъжици олио, 1 супена лъжица брашно, 1 чаена лъжичка червен пипер, наситнен магданоз и сол на вкус.

Приготвяне: Шкембето се изчиства, ако не е готово почистено и дори нарязано от магазина, и се измива. Сварява се докато хубаво омекне - най-добре в тенджера под налягане. Изцежда се и се нарязва на тънки парчета. Лукът се нарязва и се задушава заедно с брашното, червения пипер и настърганите домати.
Прибавят се шкембето и сол и се залива с бульон от варенето. Къкри на котлона около 10 минути. Поръсва с магданоз.

Източник: Всеки ден
Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

Най-висша форма на препоръка в България: "Кажи, че аз те пращам"!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари