Непознат вид пневмония тръшна китайци

0
44 души са заразени, 11 са в тежко състояние
44 души са заразени, 11 са в тежко състояние Снимка: AFP

44 души са заразени с неизвестна форма на вирусна пневмония в Ухан, главния град на китайската провинция Хубей, предаде ТАСС, цитиран от БТА. 

11 от болните са в тежко състояние, а още 121 души, контактували със заразените, са под лекарско наблюдение, съобщиха градските здравни власти.

Всички инфектирани се лекуват в изолатори в местни болници. Издирват се други лица, които са били в контакт със заразоносителите.

В Хонконг две жени са били приети в болница със симптоми на пневмония след пътуване до Ухан. Състоянието им е стабилно.

На 31 декември Китай съобщи за най-малко 27 заразени с неизвестен вид пневмония в Ухан. В много от случаите се проследява връзка с местния пазар на морски дарове, който вече е затворен. В повечето случаи болните се оплакват от треска, а някои - и от затруднено дишането. Рентгеновите снимки показват, че понякога болестта уврежда белия дроб.

Вестник "Женмин жибао" цитира източници от градските медицински среди, според които вирусът не причинява непознат вид тежък остър респираторен синдром (наричан още атипична пневмония) и е твърде вероятно да става дума за нова форма тежка пневмония.

При епидемия от атипична пневмония през 2003 г. в цял свят починаха общо 774 души, припомня ТАСС.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

- Случвало ли ти си е мъжът ти да те завари в леглото с непознат?
- Не, само с приятели.

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари