Немарливостта на ЧЕЗ уби дете

0
Ток по училищна ограда уби дете
Ток по училищна ограда уби дете

Двама ел. монтьори от ЧЕЗ са привлечени като обвиняеми за това, че поради немарливостта си са причинили смъртта на 11-годишно дете.

На 19 май 2013 г. малкият Ангел играел в училищния двор на ОУ „Никола Вапцаров“ в с. Копривлен. При прескачане на металната ограда на училищния двор детето се е опряло до оградата, при което мощен електрически удар причинил смъртта му на място. В оградата на училищния двор бил опрял скъсан електрически кабел, по който протичало електричество. Кабелът е бил скъсан поради остаряла, а на места и липсваща изолация, съобщават от прокуратурата.

Разследващите установили, че двамата служители на "ЧЕЗ Разпределение България“  - Спирия Пелтеков и Михаил Витанов, цели два пъти са пращани на място и се подписали, че всичко е наред. Веднъж на 07.03.2013 г. са извършили т. нар. периодичен обход–оглед на линията от трафопоста до училището в с. Копривлен.

Проводниците от въздушно отклонение от Трафопост 5 до ОУ „Никола Вапцаров“ - с. Копривлен  са били с остаряла и негодна изолация, несъответстваща на изискванията за използване на изолирани проводници, изолацията била прегоряла от атмосферните влияния, силно напукана по цялото протежение на проводниците, а на места дори липсвала. Въпреки това, не само че не са установили реалното състояние на проводниците, но и вписали в съставения протокол за обход, че проводници в негодна изолация няма.

Не са регистрирали по установения ред дефектите и неизправностите на въздушния електропровод, не са информирали незабавно прекия си ръководител за възникналата ситуация, за която има основателни причини да смятат, че представлява сериозна и непосредствена опасност за безопасността и здравето, заключава разследването.

Още веднъж на 22 април по повод аварийно повикване за нередности в ел. съоръжението двамата обвиняеми посетили отново участъка и отново не регистрирали по установения ред дефектите и неизправностите на въздушния електропровод. Те не информирали  прекия си ръководител за негодната изолация на проводниците, сочеща за повишена опасност за здравето и живота на децата в школото.

Двамата са привлечени по чл. 123 ал.1 от НК - за причинавяне на смърт поради немарливост, който предвижда от 1 до 6 г. затвор.

Източник: КЛУБ Z
Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

На пазара:
- Едно кило ягоди!
- Какви предпочитате, български или брани от българи?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари