Немарливи лекари убили родилка и бебето й

0
Немарливи лекари убили родилка и бебето й
Двама лекари – акушер-гинеколози от Габрово, отиват на съд заради смъртта на родилка и детето й. Това съобщиха от Окръжната прокуратура, в която вече е внесен обвинителен акт, пише "Монитор". Двамата, завеждащият родилното отделение д-р Димитър Ангелов и присъствалата на самото раждане д-р Севдалина Колева, са от болница „Д-р Тота Венкова”. Медиците са обвинени в причиняване на смъртта на повече от едно лице поради немарливост.

Тридесетгодишната бременна Десислава Манолова е била приета в здравното заведение на 12 септември 2013 г. след преносване на плода. От медицинските й картони за проследяване на бременността става ясно, че тя е протекла нормално, за нея това е било второ раждане. Акушер-гинекологът, който я е наблюдавал до влизането в болницата, установява, че има остаряване на плацентата и изпраща жената в родилното отделение.

Някои от лекарите смятат, че терминът й е сгрешен, а други са на мнение, че става дума за преносване. Четири дни след хоспитализацията й са направени специални тестове, наречени окситоцинови, с които се проследява какво е здравословното състояние на плода и сърдечните му тонове. И петте теста са показали добро състояние. При правенето им се слага абокат, скоро след това ръката на Десислава Манолова се възпалява. Тя вдига висока температура 39,5 градуса. Първоначалната версия е, че е от иглата, но според експерти жената е заразена в отделението със смъртоносен стафилокок, от който тя развива тежка пневмония. Независимо от тежкото й състояние, не й правят секцио и я оставят да роди сама. Детето й умира. След няколко дни тя е преместена в Плевенската университетска болница. Въпреки усилията на лекарите там жената издъхва, тъй като е закарана твърде късно.

Източник: МОНИТОР
Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари