Некачествена работа бави изпълнението на жп линията Гюргево - Букурещ

1
Скоро русенци и регионът ще се възползват от скоростна жп връзка до летище "Отопени"
Скоро русенци и регионът ще се възползват от скоростна жп връзка до летище "Отопени" Снимка: Romania Railways

Скоро русенци и регионът ще се възползват от скоростна жп връзка до летище "Отопени"

Линията Букурещ - Гюргево е първата влакова линия в Румъния и е открита през 1869 година. През 2005 година обаче е затворена, след срутването на моста Арджеш в Градище. От тогава до днес влаковете между Гюргево и столицата се движат по заобиколен маршрут, който удължава пътуването с поне 60 км разстояние и час и половина време. Това скоро ще се промени, а с него вероятно - и развитието на част от България.

Пускането на тази жп линия ще отвори летище "Отопени" към цяла Северна България и ще привърже доста повече този район към метрополията на Букурещ. Тогава от крайбрежния български град до румънската столица ще се стига за по-малко от един час с влак. Бързата жп линия ще има значение и за търговията между двете страни, свързани единствено с два моста, които непрестанно са блокирани от тапи и инспекции.

Очаква се трасето да бъде отворено за експлоатация евентуално през 2024 година. Планът - декември 2023 година няма да бъде спазен, тъй като в последния месец излезе информация за некачествена работа от подизпълнители и съответно това ще забави процеса.

Директната жп линия Букурещ Север - летище Отопени - Гюргево - Русе е напълно румънски план. Тя ще бъде наличен превоз за Русе и целия регион. Жителите на северозападна България ще могат да пътуват с влак непосредствено до летище "Отопени", което има двойно по-интензивен въздушен трафик, включващ доста повече дестинации от софийското.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!

Списък с коментари

  • 7
    1
    Сайт менте
    Поредното доказателство за сайт - менте Дунав мост. Директната жп линия Букурещ Север - летище Отопени - Гюргево - Русе е напълно румънски план. Тя ще бъде наличен превоз за Русе и целия регион. Жителите на северозападна България ще могат да пътуват с влак непосредствено до летище "Отопени", което има двойно по-интензивен въздушен трафик, включващ доста повече дестинации от софийското. Жителите на Северозападна България, които правят копи - пейст сайта, дали са били наясно и с превода и източника на информацията. Едва ли
Зареди още коментари

Календар - новини и събития

Виц на деня

- Приемате ли тази жена за Ваша законна съпруга?!?!
- Приемам!
Отчето погледнал към младоженката и рекъл: - Момче, пак те питам..

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари