Недоволството на педиатрите "излезе" на улицата

0
Ние сме на ръба - една медицинска сестра обслужва две отделение
Ние сме на ръба - една медицинска сестра обслужва две отделение Видео: NOVA

Трети пореден протест за бъдещето на единствената детска болница у нас.

Тази сутрин недоволните лекари, медицински сестри, санитари и подкрепящите ги родители блокираха движението по булеварда  „Акад. Иван Гешов” на всеки 5 минути.

Въпреки че наскоро здравните власти обявиха, че няма да има ограничения за приема в педиатрията, протестиращите не са доволни. Настояват за по-високи възнаграждения,но засега няма изгледи друго от основните им искания да бъде изпълнено - лечебното заведение да е със статут на "национална" болница, съобщи NOVA.

Основното ни искане, това, което, всички някак изтръпват, когато чуят "специален статут", да го обясня по лесен начин - единствената за страната детска болница иска да й бъде гарантиран бюджет, дали под формата на държавна болница по специална наредба, дали с двойно финансиране, с делегиран бюджет, дали по някакъв друг начин, но да й бъде делегиран бюджет за детско здравеопазване, за да може тя да работи. Ние сме на ръба, ние се налага две отделения да бъдат обслужвани от една медицинска сестра на някои смени”, обясни д-р Адил Кадъм - предиатър в СБАЛДБ "Проф. Иван Митев".

Към днешна дата ние нямаме официален документ, че какъвто и да е лимит е отпаднал. Колкото до кодировката на легла и към момента работим по стария начин с точно конкретни кодове по клиники. Единственият общопедиатричен, който цитира г-жа заместник-министър Жени Начева, е код 17 – една единствена клиника в болницата работи по него”, обясни участничка в протеста.

На този етап има дискусия само на едно от ограниченията, а именно отпадане на ограниченията за прием в различните клиники на болницата. Нито едно от основните искания не е започнато  да се дискутира, т.е. ние не виждаме воля от страна на управляващите и институциите, да дискутират въпроса за статута на болницата и повишаването на възнагражденията на персонала на болницата”, каза д-р Байчева.

Засега от здравното министерство казват, че със специален статут ще бъде детската болница, която ще бъде изградена след 2 години, но протестиращите не искат да чакат толкова.

Протестиращите обявиха, че ще дадат 10 дни на управляващите за започването на процедурите за решаването на проблемите. Ако това не се случи, те са готови да подадат колективна оставка или да пристъпят към ефективни стачни действия.

Наскоро здравните власти обещаха, че отпада ограничението дете да постъпва единствено в клиниката, към която се води диагнозата му. Това пречи в случаите, когато има болно дете, но не и свободно легло в дадена клиника, но лекарите още не вярват, че обещанието ще се изпълни.

Източник: NOVA
Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

- И той ми казва: "Искам да имам дете от теб!"
- И ти?!
- Пратих му по-голямото, че то яде повече!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари