Медицински сестри във Видин се готвят за безсрочни протести

1
Вече година е минала, откакто е обещано адекватно заплащане на труда, но нищо до сега не е направено, каза Валя Генчева
Вече година е минала, откакто е обещано адекватно заплащане на труда, но нищо до сега не е направено, каза Валя Генчева Снимка: Светослав Цветанов / БНР

Безсрочни едночасови протести подготвят медицински сестри от болницата във Видин.

Вече година е минала, откакто е обещано адекватно заплащане на труда, но нищо до сега не е направено, каза Валя Генчева, цитирана от БНР. Тя прочете декларация в подкрепа на колегите си, които протестираха в София и обяви исканията:

"Днес сме се събрали най-вече да подкрепим петте медицински сестри, които дръзнаха да се опълчат срещу системата - Мая, Бойка, Димитрия, Мариета, Надежда. Вие момичета запалихте духа ни. Гордеем се с вас! Дано да го чуете! Нарекоха ви луди, нестабилни. Не, вие бяхте истински герои. Направихте това не само за себе си,  както казаха. Направихте го за цялото ни съсловие. Казаха, че протестът бил политизиран, а забравихте ли как Мая Илиева се опълчи срещу геноцидната им система. Очакваше тя да се откаже, но уви, тя успя да обедини цяло едно съсловие, горе-долу около 7 000 души."

Медицинските сестри настояват болниците да не са търговски дружества, както и за стартово възнаграждение от две минимални работни заплати, задължителен колективен трудов договор и защита на професията им като изчезваща.  Сред исканията са също индексация на нощния труд, промяна на категоризацията на труда на медицинските сестри, подобряване на условията в болниците и осигуряване на работно облекло и допълнително материално стимулиране поне веднъж годишно. 

Протестите във Видин ще  започнат  след като прокуристът на болницата подпише уведомлението от медицинските сестри, което днес е внесено, каза Валя Генчева. Те ще са пред лечебното заведение всеки ден в продължение на час, докато не бъдат изпълнени исканията им.  

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Най-четени новини

Календар - новини и събития

Виц на деня

- Случвало ли ти си е мъжът ти да те завари в леглото с непознат?
- Не, само с приятели.

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари