Недостиг на строителни материали и скок в цената на имотите в Русе

4
Строителни фирми срещат все по-големи трудности при доставката на материали
Строителни фирми срещат все по-големи трудности при доставката на материали Видео: Кис 13

Все по-трудна става доставката на материали за строителството за фирмите в Русе

Заради войната в Украйна и санкциите срещу Русия, не само че цените вървят нагоре, но и липсват достатъчни количества. Това неминуемо води и до поскъпване на имотите, коментират от бранша.

Според Камен Патриков, който е управител на строителна фирма, цените на материалите са доста по-високи от преди войната, но в момента се наблюдавало раздвижване, което е довело до леко поевтиняване, предава телевизия Кис 13.

Заради войната и санкциите срещу Русия, обаче, доставките на материали продължавали да стават все по-трудни. Освен високата цена и трудната доставка, друг проблем е и липсата на достатъчни количества.

Скъпите материали неминуемо се отразяват на повишаването на цените за крайния потребител. В момента замразяването на строежи заради цените обаче е малко вероятно, смята Камен Патриков.

Заради драстично нарасналата цена на някои от материалите, изпълнителите на строителни обекти в Русе вече са поискали индексация на цените.

Вижте повече във видеото.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!

Списък с коментари

  • 2
    12
    Спеца някой го клеца
    Значи на старини, като ти рухне хлебарника от 70те, да те пращаме към Китай?
  • 2
    11
    спец
    Разбираемо е , че някои искат да купуват апарти и къщи без пари но няма начин. А това да приравняваш Русе със делиорман и подобни не е точно. По тази логика кърджалийския вилает и подобните на юг от Стара планина не са населени с българи ли ? Може би не е много точно. По скоро учете китайски . И всъщност животът на панелката е 100+ години при нормална поддръжка.
  • 6
    10
    Мръсен Русенец
    Докато Комитата продължават да възприемат апартамента като активи вместо разходи, ще е така. България около 95% от хората притежават покрив или ще наследят такъв, докато около 70% от новопостроените жилища седят необитаеми и/или са купени само с инвестиционна цел. Жалко, че има амортизация и успех да ме убедиш, че панелката ти в Родина или Дружбите от 70та година цъка по 50-60к евро. Ами като им изтече живота на тия панели и тръгнат да се рошат или да потъват, кой ще ми направи нов? Пенчо Милков? От друга страна населението се топи главоломно. Ай кажи ми ти, драги ми брокерчо, след 10 години кой ще ми купи панелката, като всички ще имаме по 5?
  • 6
    9
    ПЕТЪР
    Ей заради ей такива интервюта на строители и брокери, дето целта им е да повдигнат цените, без значение, че ако себестойността скочи с 5% те ще я вдигнат с 20% на края, но заради такива манипулации, баба ти от Здравец ще си обяви панелния коптор за двойна цена и после ще се чуди, защо не се продава!
  • 10
    8
    ПДПетков
    Айде стига с това ново строителство! Винаги ще има малоумници дето са бърсали задници на запад, а в България ще искат нещо новичко да си вземат! Айде сега с тия парички от гурбета да ги видим ще купуват ли тия цени на квадрат! А строителите да не реват толкова, а да се научат, както е по цял свят, първо завършват от-до всичко, със собствени и заемни средства, а не на клиентите, дето дават на зелено! Ама не е луд този дето яде зелника, а тоз дето му го дава! Селяни да се бият в гърдите на село, че внучето живее на площада, колкото искаш! Та и затова при нас имотните кризи като дойдат, траят доста повече от тия в западния свят! Предната криза 2009-2010 в Америка беше отшумяла, когато при нас доста годинки след това, цените се бяха сринали на над 60% Ама какво се учудвам, тия деца дето сега са по на 20-30 тогава са били ученици и тийнейджъри, и едва ли помнят, а сега някой от тях дават скали с наследени бизнеси на родителите си!!!!!!
Зареди още коментари

Календар - новини и събития

Виц на деня

Навън е такова време, че излизаш по тениска, срещаш някой с пуловер и се чудиш: кой от вас е идиот!?

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари