Икономист: Очаква ни много голям скок в цените, ако войната не приключи скоро

0
Цената на олиото продължава да расте
Цената на олиото продължава да расте Снимка: БГНЕС

По думите на Асен Василев има запаси от слънчогледово семе за 4 години

Правителството ще сезира Комисията за защита на конкуренцията заради високите цени на олиото. Това заяви вицепремиерът и министър на финансите Асен Василев.

Вчера в страната се стигна до напрежение и бой за олио в магазините на голяма хранителна верига, пуснала продукта на промоция. Вицепремиерът и министър на финансите се закани, че ако Комисията за защита на конкуренцията не се сезира, членовете ѝ ще бъдат сменени. По думите му запаси от слънчогледово семе има за 4 години.

"Това което виждаме, е необяснено увеличение на цените в няколко търговски обекта от няколко контрагента. Сигнализираме Комисията за защита на конкуренцията и те трябва да кажат дали има манипулация на пазарните цени и съответно дали има някаква предварителна координация между някои производители, за да се направи такава манипулация", обясни в ефира на Bulgaria On Air Василев.

Цената на олиото продължава да расте. По данни на Държавната комисия по стоковите борси и тържищата, на едро олиото вече се търгува за 5,80 лева за литър. Поскъпване се регистрира и при други основни хранителни продукти - домати, чушки, сирене, кашкавал и брашно.

Дали цените на основните основните хранителни продукти ще продължават да се покачват, зависи от това колко време ще продължи войната в Украйна и дали ще има допълнително наложени санкции на Русия, посочва икономистът Стоян Панчев.

"Русия и Украйна заедно държат между 1/4 и 1/3 от производството на пшеница в света. Русия е най-големият производител на торове. Тоест и двете неща, когато не могат да стигнат до пазарите, ще доведат до много голям скок на цените", обясни икономистът.

Обикновените хора усещат най-силно инфлацията. Станимир продава на Женския пазар от 15 години и през последните месеци се усеща видимо намаляване на пазаруващите. Ако ситуацията продължава така ще е принуден да затвори сергията си.

"Инфлацията на пазара се отразява много зле, защото не могат да си позволяват хората да си пазаруват както трябва. Броят си стотинките", посочи търговецът.

На този фон, според вицепремиера Асен Василев, няма нужда от удължаване на мораториума върху цените на тока. Не очаква и по-високи цени след отпадането му.

"Няма да има увеличение на цените електроенергията след падането на мораториума. И до ден днешен както в момента цените са тези ,които са били 1 юли миналата година, това най-вероятно ще остане поне до 1 юли тази година", каза още вицепремиерът.

Според Василев се готвят провокации с цените на брашното и захарта подобно на тези с олиото и бензина.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!
Зареди още коментари

Календар - новини и събития

Виц на деня

Най-висша форма на препоръка в България: "Кажи, че аз те пращам"!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари