Не вечеряйте след 19 часа!

0
Късната вечеря, особено 2 часа преди сън, оказва най-съществено влияние върху кръвното налягане през нощта
Късната вечеря, особено 2 часа преди сън, оказва най-съществено влияние върху кръвното налягане през нощта

Вечерянето след 19 часа значително увеличава опасността от инфаркт, установиха изследователи от турския Университет „Девети септември“ в Измир.

Те проследиха 700 възрастни с повишено артериално налягане, за да установят как диетата и времето за хранене, влияе върху здравето. Преценявали се такива параметри като видовете продукти, консумираната сол, редовността на храненето и времето за вечеря, както и наличието на пълноценна закуска.

Оказва се, че именно късната вечеря, особено 2 часа преди сън, оказва най-съществено влияние върху кръвното налягане през нощта разказва The Telegraph, цитиран от БГНЕС.

Според кардиолозите времето за приемане на храната, не е по-малко важно от това какво ядат хората. Идеалният за здравето вариант са силни закуска и обяд, но последното хранене трябва да се ограничи с лека хапване не по-късно от 19 часа.

Според резултатите от изследването примерно в 40% от случаите по-късната вечеря води дотам, че кръвното налягане не може да спадне както трябва през нощта, което рязко увеличава вероятността от сърдечни удари. Работата е там, че поемането на храната довежда тялото до състояние на „повишена готовност“, стимулирайки изработването на хормони на стреса като адреналин, което може да наруши циркадните ритми.

Според учените нашето тяло не е приспособено към много аспекти на съвременния живот. Благодарение на изкуственото осветление хората бодърстват по-дълго време, заради което ядат повече, включително и вечерно време. Заедно с това обаче организмът „очаква“, че последното поемане на храната ще стане до настъпването на тъмнината, както е било в продължение много векове преди това.

Източник: БГНЕС
Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

Навън е такова време, че излизаш по тениска, срещаш някой с пуловер и се чудиш: кой от вас е идиот!?

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари