Не пуснаха двойка незрящи да посетят басейн в Свищов

2
Младежите си тръгват унизени, но споделят за случая в социалната мрежа
Младежите си тръгват унизени, но споделят за случая в социалната мрежа Снимка: Фейсбук, Дилян Петров

Младежите си тръгват унизени, но споделят за случая в социалната мрежа

Двама незрящи влюбени в Свищов не бяха допуснати да влязат в комплекс с басейн.

Дилян Петров и приятелката му Снежана Максудова бяха върнати от служител в обекта, който ги отпрати под предлог, че във водата има много деца и може да стане инцидент, пише Борба. След 15-минутно изчакване, с надеждата все пак да получат човешко отношение, те си тръгват унизени и оскърбени. Скандалният случай е от петък, когато двамата младежи опитали да се спасят от горещината, както всички останали хора, които в разгара на лятото ходят на басейн. Действието се развива в крайдунавския град.

Дискриминацията е запечатана във видео, което Дилян разпространи във Фейсбук. Въпреки слепотата, 20-годишният мъж ползва ефективно социални мрежи и борави със специални приложения, които му помагат безпроблемно да сърфира в интернет. На клипа се вижда как двамата със Снежана разговарят със служител на обекта, който отказва да ги допусне вътре.

Ние не сме идиоти. Много пъти сме ходили на басейн и на море. Това е недопустима дискриминация“, споделя младежът.

На кадрите се вижда, че голяма част от шезлонгите са свободни и категорично поводът за отпращането на двойката не е запълнен капацитет на комплекса.

Миналата година пак се случи да не ни пускат на същото място, но тогава обяснението беше, че няма воден спасител и следователно е рисково да ползваме басейна“, обяснява той.

Свищовлията е публикувал видеото и в най-голямата платформа за клипове Youtube, с надеждата институциите да се самосезират и да се заемат с казуса. За това нарушение в Закона за защита от дискриминация е предвидена имуществена санкция за юридически лица в размер от 250 до 2500 лв.

Заснетото в петък е част от поредицата, която Дилян създава в собствен видео канал „Светът на незрящите“, проследяващ ежедневието на човек с увреждания в България.

Въпреки проблемите с очите 20-годишният мъж не спира да се бори в живота. Вместо да чака единствено на пенсия от държавата, той успява да намери препитание. През 2020 г. завършва специализирано обучение в учебен център „ДАВИТОЗ“ – Варна и получава право да практикува професията масажист. От три години пък живее на семейни начала с любимата си, която също като него не може да види света.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!
Зареди още коментари

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари