Не можеш да продадеш кола, ако имаш борчове

0
Хората няма да могат да продадат апартамент или кола, ако имат просрочени борчове към държавния бюджет
Хората няма да могат да продадат апартамент или кола, ако имат просрочени борчове към държавния бюджет

Хората няма да могат да продадат апартамент или кола, ако имат просрочени борчове към държавния бюджет

Промените бяха гласувани от парламента с приемането на бюджета за 2023 г. Те вече са обнародвани в “Държавен вестник”, но реално ще влязат в сила след девет месеца. Това означава, че няма да помогнат за повишаване на приходите в бюджета през настоящата година, а ефект от прилагането им ще има чак догодина.

Продажбата на недвижим имот, както и включването на недвижим имот като непарична вноска в капитала на търговско дружество или вписването на ипотека, ще става само след като нотариусът или съдията по вписванията провери по електронен път в данните на Националната агенция за приходи, че продавачът, съответно ипотекарният длъжник няма непогасени, подлежащи на принудително изпълнение публични задължения. Същата проверка ще бъде правена от нотариусите и при продажба на автомобил, пише Труд.

Ако нотариусът установи, че продавачът има просрочени задължения към държавната хазна, няма да изповядва сделката преди те да бъдат платени. Законът дава и възможност длъжникът писмено да декларира, че е съгласен публичните му задължения да бъдат погасени от сумата, която ще получи за продажбата. В този случай купувачът трябва да внесе парите директно в съответния бюджет.

Ако нотариусът или съдията по вписванията изповяда сделка или съответно впише ипотека, без да направи проверка в данните на НАП или при наличие на задължения към хазната, ще стане солидарно отговорен с длъжника. Така публичните изпълнители на НАП ще могат да събират задълженията към бюджета и от личните пари на нотариуса.

По принцип и в момента има забрана имоти и коли да бъдат продавани, ако собственикът има просрочени задължения за данъци и осигуровки. Но честа практика е длъжникът да попълни декларация, че няма задължения и да реализира продажбата. С промените подписването на декларация вече няма да е достатъчно, а нотариусите ще трябва да правят справки в базата с данни на НАП. Освен това, за да продаде имот или кола, собственикът не трябва да има не само просрочени задължения за данъци или осигуровки, а и всякакви други борчове към държавната хазна, включително и неплатени глоби на КАТ.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!

Списък с коментари

  • 1
    2
    питам
    Ако задълженията на юридическото.лице са непогасяеми,няма финанси, а светва в регистъра и до този момент няма изпълнително дело или обявена несъстоятелност? На кой го набучват на ЕООД на ООД ,за ЕТ е ясно ами АД ,ЕАД, ЕАООД? НПО ?
  • 3
    1
    Не разбрах
    За физическите лица ли иде реч или юридическите? Какво ако дължа към бюджета? 50 лв.данък смет ? Към Енерго-про или ВиК ?
Зареди още коментари

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари