Не достигат 4 хиляди полицаи, но МВР няма пари за тях

0
Румяна Бъчварова проплака, че не й стигат полицаи и пари
Румяна Бъчварова проплака, че не й стигат полицаи и пари Снимка: Булфото

Вътрешният министър Румяна Бъчварова проплака, че не й стигат полицаи и пари.

"Много е трудно в тези условия да се работи. И ресурсите и числеността на състава не са достатъчни. Не достигат повече от 3-4 хиляди полицаи, но ние и нямаме бюджет за тях", обяви тя и нарисува мрачна картина както на състоянието на МВР, така и на възможностите на състава му да се справи с престъпността и с функциите си по опазване живота, здравето и имуществото на хората, пише вестник СЕГА.

Признанията идват година и половина след началото на мандата на второто правителство на ГЕРБ. А тяхната мантра е: "повече сигурност, повече залагане на МВР и службите, на силови и солови изпълнения и акции". Затова е изненада, че точно тези управляващи търпят пълен провал - и по линия на кадровата политика, и по отношение на сигурността на гражданите и бизнеса. Едва ли някой се е почувствал дори и малко по-сигурен през последните две години. Самите полицаи едва търпят сегашната власт.

На фона на тази "стабилност" бе обявена реформа, която от километри личи, че не само няма да свърши никаква работа, но и ще задълбочи проблемите. Защото от всички упражнения и промени в законите (ако изобщо минат) МВР щяло да спести 65 млн. лв. И така за три години щели да се покрият дефицитите.

Първо, 65 млн. лв. при МВР е капка в морето. Второ, става дума за пари, които ще започнат да бъдат спестявани на практика най-рано след 10-15 години. Защото новите правила за по-малкото заплати при напускане на системата например се предвижда да влязат в сила само за новоназначените служители. Така, като минат 10-15, че и дори 20 години, може и да се спести някой и друг милион.

Реформата в МВР трябваше да бъде направена отдавна и да е много по-дълбока и ефективна. А реално реформа няма и самото ведомство вече е в полуразпад. Само от началото на 2015 г. до март 2016 г. над 4200 служители на МВР са напуснали

Пише го в отговор на Бъчварова до депутата от АБВ Светослав Белемезов, публикуван на страницата на Народното събрание.

Веднага след като плановете на МВР за реформи станаха публични и бе обявено, че този път няма да мине без тях, рапортите за освобождаване от системата са започнали да нарастват лавинообразно, става ясно още от министерския отговор. Така през септември м.г. подалите рапорти за освобождаване са били 246, но през октомври броят им вече расте до 676, а през ноември - до 744, за да се стигне до 1173 напуснали само за месец служители - през декември.

И най-простите изчисления сочат, че напусналите 4200 души за една година представляват цели 10 на сто от цялата система. От справка на МВР за щатната численост на ведомството става ясно, че в него в момента има общо 49 752 щата. Вакантните места са 4400, което означава, че в системата реално работят 45 000 души. От тях само около 25 000 са униформените

От същата справка става ясно и че ръководството на МВР има 28 щатни бройки, от които вакантни са цели 11.

Докато "реформирането на МВР" се точи из коридорите на правителството и на парламента, някои полицаи не спят, а директно се организират по наркомрежи, ако се съди от думите на главния секретар на МВР Георги Костов.

Скоро при операция на "Вътрешна сигурност" бяха зрелищно задържани двама служители на МВР - единият работил като охрана в метрото, а другият в едно от столичните районни управления. "Те са участвали в наркомрежа. Не са оперативни служители, които се занимават с тази тематика. Не става въпрос за осигуряване на спокойствието на наркотрафиканти, а за действително участие в наркомрежа", каза Костов.

От излезлите подробности по случая стана ясно, че един от полицаите дори стрелял по колегите си при задържането му. Отгоре на всичко се оказа, че въпросните служители на МВР не само продавали дрога, не само организирали мрежа, но и предавали вътрешна информация

Единият съобщавал на нает за наркодилър кои са автомобилите на полицаите, кои са цивилни, от кои да се пази, в кое време да се движи в района на Студентския град. Едва ли можем да се заблуждаваме, че въпросните двама задържани са единствените черни овце в системата. Но никой не се наема дори да предположи колко всъщност е прогнила тя.

На този фон следват политически боричкания, мерене на мускули вътре в самите партии и в управляващата коалиция. Ще последват и още скандали, свързани със закани за протести от полицейските синдикати, с напрежение в отделните служби, с ревност между униформени и цивилни, с продължаващо текучество. Докато полуразпадът стане пълен разпад.

Източник: Вестник СЕГА
Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

Моногамна жена - това е жена, която съсипва живота само на един мъж.

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари