Бъчварова: Не можем да осигурим присъствие навсякъде

0
Румяна Бъчварова уточни, че занапред хората в администрацията на вътрешното ведомство няма да имат полицейски правомощия
Румяна Бъчварова уточни, че занапред хората в администрацията на вътрешното ведомство няма да имат полицейски правомощия Снимка: Булфото

Вътрешният министър Румяна Бъчварова призова в случай на агресия по пътищата хората да не търсят сами справедливост. Според нея най-адекватната реакция е просто да се извика полиция.

"Агресията на пътя е абсолютно недопустима - онези, които извършват хулигански деяния или нарушават правилата по пътищата, трябва да бъдат санкционирани", убеден е силовият министър. Бъчварова не смята, че в тези действия има умисъл, но вярва, че те не трябва да се допускат дори като спонтанни прояви.

Тя категорично опроверга твърденията, че мутренските времена се връщат, повод, за които основание давали вчерашният инцидент на пътя и предходният бой на Околовръстно шосе. Тя уточни, че е разпоредила проверките за кортежи с незаконни охранители да се извършват постоянно.

"Взимаме всички мерки да не се допусне бежански трафикантски канал да премине през България", гарантира още Бъчварова. По думите й, включването на армията в процеса по охраняване на границата ни е нещо, което всяка страна в момента прави предвид обстановката. "Армията има достатъчно добре обучени офицери, а държавата трябва да използва всичките си ресурси, за да гарантира сигурността на гражданите", подчерта министърът.

Бъчварова обърна внимание и на гражданските призиви за повече полицаи в страната, особено в малките населени места. "Не можем да осигурим присъствие навсякъде, няма държава, която да може да го направи. Опитваме се да разработим други способи", обяви силовият министър. За нея отговорността на гражданите към такива ситуации трябва да бъде съпричастна към усилията на МВР. Бъчварова призна, че зачестяват случаите на телефонни измами и призова всички възрастни хора, особено живеещите сами, да не се поддават на подобни схеми, а веднага да сигнализират близките си и полицията.

За реформата в МВР тя уточни, че занапред хората в администрацията на вътрешното ведомство няма да имат полицейски правомощия. За недоволството на полицейските синдикати от реформите в сектора Бъчварова подчерта, че тяхна отговорност е да защитават интересите на своите членове. "Моята отговорност като министър е да балансирам системата. Моята отговорност е най-голяма и предложението, което правя, е балансирано в посока на тези интереси", каза още тя.

Източник: Всеки ден
Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

Навън е такова време, че излизаш по тениска, срещаш някой с пуловер и се чудиш: кой от вас е идиот!?

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари