Румяна Бъчварова: МВР крепи държавата

0
МВР не е само силова институция
МВР не е само силова институция Видео: БГНЕС

Днес се нуждаем от доверието на обществото, за да се движим напред. Това заяви вътрешният министър Румяна Бъчварова, предаде БГНЕС.

Постигнатото дотук усещане за сигурност доказа, че се върви по прав път. България очаква закрила и защита, но невинаги полицаите получават това, което заслужават, подчерта вътрешният министър. Бъчварова заяви още, че МВР не е само силова институция, а обхваща много повече. Според нея МВР трябва да е моторът, който да настрои другите институции да работят заедно. Тя посочи още, че състоянието на вътрешната сигурност е зависимо и от външни фактори и събития. Това повишава необходимостта от координиране и съвместна работа на институциите в страната и Фронтекс, тъй като страната ни е външна граница на ЕС.

Цялостният процес на работа в МВР е свързан и с човешките ресурси и техните възможности и с техническата осигуреност и затова в проектозакона са заложени мерки, които да гарантират повишаване на професионалните качества. Дават възможност да се оперира по-добре със средствата на МВР и да се компенсира от дефицитите от техника и екипировка, които съществуват към момента.

Бъчварова благодари на премиера за разбирането, защото са били осигурени средства тази година. Министърът допълни и че се надява скоро да се промени и външният образ на полицая.

Относно Закона за антитероризма, Бъчварова заяви, че в съвета за сигурност към Министерски съвет тази сутрин е бил обсъден за втори път този законопроект. “Много е важно професионалната общност да застане зад него, защото е един закон, който трябва да регулира действия и отношения, в ситуации, които застрашават живота на гражданите.

Мерките в него са от извънреден характер, но основната им цел е да се гарантира животът на гражданите. Дори и това да е свързано с ограничаване на правата на някои от хората, които са въвлечени в терористичния процес.

По повод острата реакция на правозащитни организации, Бъчварова каза, че когато се взима решение то трябва да бъде най-доброто решение за възможно най-много хора. Един терористичен акт е сам по себе си заплаха за човешкия живот, и означава, че отнема основно право на човека. Обстоятелството, че на някои хора им се ограничават част от правата е несъпоставимо с другата страна - опасността от отнемане на живот.

Според нея, законът е доста балансиран в сравнение с подобни закони в други държави и е много по-умерен и дава възможност да се аргументират действията на МВР и да се планират и да се започне подготовка, превенция. Бъчварова беше категорична, че не се нарушават законовите права на гражданите по никакъв начин.

Главният секретар на МВР Георги Костов заяви, че се провеждат дискусии в момента. Професионалното тяло винаги иска да упражнява служебните си задължения. Балансът е много тънък между това какви трябва да бъдат правомощията на службите и какви права на гражданите трябва да бъдат ограничени.

Костов каза, че не е нормално да се посети 10 пъти през годината зона на военен конфликт, където „Ислямска държава” води военни действия и да очаквате, че правата ви няма да бъдат нарушени.

Според него са предвидени и доста административно-принудителни мерки като забрана за напускане на страната, отнемане на паспорти, за да не се излиза извън Европейския съюз. Включително и забрана за ползване на интернет - “тази забрана я има в много от партньорите ни. Тя е важна, защото чрез интернет може да се влияе на глобални процеси”. Бъчварова допълни, че през интернет хората имат много повече умения и възможности да комуникират и планират и да осъществяват опасни действия и МВР не може да стои безучастно.

“С кадифена ръкавица, срещу тероризъм няма как да се противодейства”, допълни Костов.

Проектозаконът ще бъде включен в дневния ред на следващото заседание на Министерски съвет, след което ще бъде разгледан в Народното събрание.

Източник: БГНЕС
Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари