Не давайте пари за измама: Съхранението на стволови клетки е ненужно

0
Съхранението на стволови клетки от пъпна връв е ненужно
Съхранението на стволови клетки от пъпна връв е ненужно

Съхранението на стволови клетки от пъпна връв е ненужно

Д-р Надежда Басара, един от най-известните в Сърбия онколог, хематолог и трансплантатор на стволови клетки, предупреждава младите родители да не хвърлят пари за съхраняване на стволови клетки от пъпната връв на бебетата им без предварително да се информират. Според нея това е излишно харчене на средства и е напълно ненужно, пише Е-здраве и култура.

"На мен до ден днешен ми е неясно съхранението на стволовите клетки”, казва д-р Надежда Басара, която е световно известна със своята работа.

Тя защитава твърдението си с факта, че досега на никой в Европа не е извършена трансплантация на собствени стволови клетки от пъпна връв.

Съхранението на стволови клетки е мода

Стволовите клетки от пъпна връв се съхраняват при температура по-ниска от -140 ° С, в газовата фаза на течен азот и това може да продължи повече от пет години. Въпреки това, необходимостта за съхранение на стволови клетки от пъпната връв е практически необоснована.

Съхранение на стволови клетки от пъпна връв се превърна в мода в Черна гора; Македония и Сърбия, аз не разбирам защо се хвърлят пари, тъй като по-нататъшното им използване е неясно. Предлагам младите семейни двойки, които искат да запазят стволови клетки от пъпната връв, предварително да се информират при лекари, а не при компаниите, които ги запазват, и да не хвърлят пари напразно. Изключение може да бъде само в случаите, когато в семейството има повече случаи на левкемия и лимфома, но дори и това не е индикация", казва д-р Басара.

Стволовите клетки се самообновяват

Стволовите клетки са най-мощните клетки в човешкото тяло и се различават от всички други клетки с това, че се самообновяват.

След разделяне, една клетка се връща към част от костния мозък, а друга продължава с възпроизвеждането и се създават по-зрели клетки, които в крайна сметка ще станат нашите бели кръвни клетки (левкоцити), червените кръвни телца (еритроцити) и тромбоцитите.

Въпреки това, когато става въпрос за съхранение на стволови клетки от пъпна връв, трябва да се отбележи, че в света има двадесет милиона регистрирани потенциални донори, така че използването на стволови клетки от пъпната връв губи значение.

Приложенията на стволови клетки от пъпна връв за целите на регенеративната медицина са излишни. Например когато стволовите клетки трябва да се използват за регенериране на хрущял на коляното лесно може да се вземат стволови клетки от костния мозък, а не от клетки които стоят 20 години в някой си резервоар”, казва д-р Басара.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Най-четени новини

Календар - новини и събития

Виц на деня

Ставам все по привлекателна за мъжете! Вече имам 200 буркана лютеница и 400 литра ракия!

Харесай Дунавмост във Фейсбук