Натрапени скъпи екстри на плажа обезсмислят акцията безплатен чадър

1
Под прикритието на корона кризата заведения превземат пясъка и сервират кафе по 8 лева
Под прикритието на корона кризата заведения превземат пясъка и сервират кафе по 8 лева

Летният сезон едва започна, но вместо да ухажват клиентите като писани яйца, концесионери на плажове вече "дерат кожи". 

Множат се сигналите, че обещаните безплатни (или на символични цени) чадъри и шезлонги всъщност излизат скъпо на курортистите. Последното оплакване е от летовник на плажа "Бургас Север", където му казали, че сянката върви задължително с консумация от прилежащия бар, а едно кафе от въпросния бар струва ... 8 лева, пише вестник СЕГА.

Друг пресен случай е от Златни пясъци. Там обяснили на летовниците, че плажът разполага с безжичен интернет и по тази причина  - щат-не щат, ползват или не, дължат 5 лв. такса за Wi-Fi екстрата.

Преди дни нашумя и историята от Слънчев бряг - Юг, където за 4 шезлонга и два чадъра "инкасаторът" представил сметка за общо 64 лв. - т.е. по 12 лв. на чадър и по 10 за шезлонг.  След като медиите гръмнаха, Министерството на туризма информира, че започва проверка, а персоналът на плажния участък даде смехотворни оправдания - служител новобранец объркал папките с ценоразписите и хванал миналогодишната с високите тарифи. Издаденият платежен документ сам по себе си е странен - той е за "плажна у-га", без разбивка, която да указва за каква услуга или услуги се отнася сумата от 64 лева.

Министерството проверява случая от Слънчев бряг вече повече от седмица и все още няма нито резултати, нито наказания. Мудността на инспекторите на Ангелкова е необяснима, но пък е позната и от предни години, когато също имаше епизоди на крещяща наглост от страна на плажни концесионери.

Стопанинът на "Нестинарка" например се прослави със задължителното шалте. Той спечели 20-годишна концесия, предлагайки сензационно ниска цена - по 36 стотинки за чадър и още толкова за шезлонг. Този договор бе източник на непресъхваща гордост за ресорната министърка, която все се хвалеше как е понижила драматично цените на плажните принадлежности. Но заваляха оплаквания и се оказа, че има уловка - към чадъра задължително върви шалте, а неговото ползване струва 5 лева.  

Ангелкова и тогава затъна в проверки и така и не се разбра какво е наказанието за тариката концесионер и санкциониран ли е изобщо. 

Дано не потънат в забвение и сегашните нарушения. Докато инспекторите разследват подадените сигнали от последните десетина дни, ресорното министерство разпрати до медиите коментар, в който посочва, че е "недопустимо е да се обвързва ползването на чадъри и шезлонги с други услуги на морския плаж" и че ще следи зорко концесионерите. 

ТИХО ПРЕВЗЕМАНЕ 

Междувременно се разбра, че на бургаския северен плаж, където сервират кафе под чадъра с петзвездна цена, се прилага новаторска схема за заобикаляне на договора с МТ. Концесионерът е преотдал част от чадърите на близки заведения и те съответно предлагат каквито си решат условия и тарифи на летовниците. Така докато кафето вътре в барчето струва 2 лева, поднесено на пясъка вече става 8 лева.

Според бургаски медии концесионерът на северния плаж е "преотстъпил" над половината си чадъри на близките капанчета и бистра. Това дава основание на сервитьорите да изискват консумация от летовниците, които си мислят, че са се настанили под чадър на плажа, а се оказва, че се намират в заведение, заели са "търговска площ". 

Заради корона кризата и с цел привличане на туристи бе направена специална законова промяна, според която през лято 2020 цените на плажните удобства трябва да поне с 50% по-ниски от предния сезон, а министър Ангелкова неспирно се хвали с това. Но сега покрай скандалите се разбра, че е била прокарана и друга поправка, която кой знае защо не получи никаква гласност. С нея на концесионерите е било разрешено това лято да намалят с до 4% площта за плажуване, за да отворят повече място за маси на прилежащите заведения - кафенета, бистра, барчета. "Това е направено от законодателя, за да се осигури разполагане на пособията за консумация на по-голямо отстояние и така да се спазят противоепидемичните мерки и да се осигури безопасност за живота и здравето на посетителите", обясняват от МТ. 

Министерството изтъква, че Законът за устройството на Черноморското крайбрежие прави разграничение между "плажни принадлежности" (чадъри) и "допълнителна търговска площ към заведенията за бързо обслужване" (част от площта на морския плаж около обекти за бързо хранене, на която се допуска разполагане на преместваеми подиуми с тенти, чадъри, шатри и други слънцезащитни устройства с маси и столове за консумация).

От министерството обещават да правят "замервания с геодезически мониторинг" по плажовете, за да проверяват дали някой не е усвои повече търговска площ от разрешеното. 

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Най-четени новини

Календар - новини и събития

Виц на деня

- Случвало ли ти си е мъжът ти да те завари в леглото с непознат?
- Не, само с приятели.

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари