НАТО увеличава военния си бюджет на близо 2 милиарда евро

1
Това е увеличение на гражданския и военния бюджет на НАТО с една четвърт
Това е увеличение на гражданския и военния бюджет на НАТО с една четвърт Снимка: Getty Images

Това е увеличение на гражданския и военния бюджет на НАТО с една четвърт

НАТО определи военен бюджет за 2023 година от близо 2 милиарда евро, което е с 25% повече от тази година. Това съобщиха в сряда от пресслужбата на Алианса, предава ТАСС, цитирана от БГНЕС.

"Съюзниците се споразумяха за гражданския и военния бюджет на НАТО за 2023 година на заседание на Северноатлантическия съвет в сряда. Гражданският бюджет е определен на 370,8 милиона евро, а военният бюджет на 1,96 милиарда евро, което е ръст от 27,8% и 25,8% повече отколкото през 2022 година“, се казва в изявление на Алианса.

В него се обяснява, че "бюджетът за гражданите осигурява разходи за персонал, оперативни и програмни разходи за щаба на НАТО и неговия международен щаб. "Военният бюджет покрива оперативните разходи на щаба на командната структура на НАТО, мисиите и операциите по целия свят". Третият основен елемент от цялостното финансиране на НАТО е Програмата за инвестиции в сигурността (NSIP), която покрива големи инвестиции в изграждане и командване и контрол. Таванът на NSIP за 2023 г. е 1 милиард евро, което е с 26,6% повече в сравнение с 2022 година.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!
Зареди още коментари

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари