Проучване на НАТО: 83% от българите подкрепят повишение на разходите за отбрана

1
По последни данни у нас подкрепа за НАТО изразяват 55% от българите, а 31% са заявили, че са за напускане на Алианса
По последни данни у нас подкрепа за НАТО изразяват 55% от българите, а 31% са заявили, че са за напускане на Алианса Снимка: iStock

По последни данни у нас подкрепа за НАТО изразяват 55% от българите, а 31% са заявили, че са за напускане на Алианса

Според 83% от българските граждани нашата страна трябва да харчи повече за отбрана, а на противното мнение са едва 8 на сто, а 9% не могат да преценят. Това сочат данни от проучване на НАТО, включени в представения днес годишен отчет за дейността на Алианса, цитирани от БТА.

Според доклада България миналата година е осигурила за отбрана средства, равни на 1,54% от БВП. Докладът отчита, че засега едва седем държави от Алианса покриват целта разходите да достигат два процента от БВП. България изпълнява поставената от НАТО цел за поне 20% дял на разходите за оборудване от общия национален бюджет за отбрана.

Отчита се повишение с 8% в последната година за подкрепата за НАТО сред гражданите на страните от пакта, като по последни данни у нас подкрепа изразяват 55%, а 31% са заявили, че са за напускане на Алианса. Над половината от участниците в проучването у нас (57 на сто) са на мнение, че членството в НАТО прави военно нападение срещу нашата страна по-малко вероятно и това очакване се споделя от все повече от останалите граждани на страни от Алианса.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!

Списък с коментари

  • 3
    9
    Добрата фея
    Да ви серем на НАТО-то и най-вече на оная мръсна, чифутска свиня, Сюлейман Пусси, продала България за 30 сребърника!
  • -3
    8
    Bonkerz
    А защо нашите МиГ-ове нямат летателен ресурс и двигателите им трябва да се подменят в близката 1 година? Защото ресурса им е похабен целенасочено и стратегически от тераруските: на 29 март 2021 г. няколко групи руски военни самолети са били съпровождани от натовски изтребители. Над Черно море са били открити три руски самолета, летящи в близост до въздушното пространство на страните от НАТО в региона. За да бъдат съпроводени са били вдигнати по тревога изтребители от България, Турция и Румъния. Българските ВВС дават дежурство по мисията „ер полисинг” с двойка МиГ-29 от авиобаза Граф Игнатиево, в рамките на интегрираната система за ПВО и ПРО на НАТО (NATINAMDS). От НАТО подчертават, че руските военни самолети не са нарушили натовското въздушно пространство, но са били съпровождани, защото не пускат летателни планове и не комуникират с РВД, което е потенциална заплаха за цивилния въздушен трафик. В последно време активността на руската военна авиация над Черно море е минимална и такива реални вдигания по тревога (т.нар. „Alpha Scramble”) на силите поддържащи „ер полисинг” у нас вече се случват максимум веднъж месечно. За сравнение, през пиковите 2014 – 2015 г. подобни вдигания по тревога имаше по около 100 пъти годишно, но след това руската активност непрекъснато намалява.
  • 4
    7
    Spermaman
    №4, Аве смотаняк, каква отбрана сънуваш. Един селскостопански необозначен самолет мина през цяла европа, кацна във Видин, зареди в бензиностанцията, излетя си, кацна в Добрич ли беше, от пилота ни вест ни кост. Един объркан урко-дрон премина през цяла източна гейропа и накрая падна в Хърватска, щото му свърши горивото. Ебем ти и нато-то, ебем ти и отбраната. Ако пък румънците ни завземат може и да дръпнем.
  • 7
    6
    до 5
    Идиот, сега харчиш повече и нямаш отбрана. НАТО е търговска организация, имаща за цел да продава боклуците на САЩ за баснословни цени. Сега имаш ли отбрана, бе теле? Орди фесове пресичат границата ни и никой не може да им се противопостави. По Татово време не беше така, тогава не бяхме в НАТО ЕООД. Не вярвам да разбираш какво ти казвам, защото очевидно си тъп!
  • 12
    5
    До 4
    И какво да се пази ? Парите и имотите които ги окрадоха при приватизацията и евро-фондовете ? От кого да ги пази ? С Русия, Турция ... имахме добре бизнес взаимоотношения ? И да ни превземе някой по-добре ще бъдем отколкото с тези престъпници които управляват държавата и техните началници от Брюксел и Вашингтон.
Зареди още коментари

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари