Наталия Киселова: Военната помощ за Украйна едва ли ще бъде спряна от съда

1
КС ще разгледа дело да бъде обявено за противоконституционно решението на 48 НС за предоставяне на военно-техническа помощ за Украйна
КС ще разгледа дело да бъде обявено за противоконституционно решението на 48 НС за предоставяне на военно-техническа помощ за Украйна Видео: Actualno

КС ще разгледа дело да бъде обявено за противоконституционно решението на 48 НС за предоставяне на военно-техническа помощ за Украйна

Конституционният съд ще обяви за допустимо за разглеждане делото за военната помощ за Украйна, но едва ли ще бъде спряна от съда. В краен случай Народното събрание може да приеме ново решение, с което да уреди правните последици. Това каза в предаването „Отговорите“ по Actualno.com доц. д-р Наталия Киселова, преподавател по конституционно право в СУ“ Св. Климент Охридски“.

През седмицата Конституционният съд (КС) образува дело по искането на 50 народни представители от БСП и „Възраждане“ да бъде обявено за противоконституционно решението на 48 НС за предоставяне на военна и военно-техническа помощ за Украйна. Ето какво каза доц. Киселова: „ Първо трябва да кажем, че народните представители оспорват двете решения на Народното събрание от миналата година в цялост, което означава, че КС ще бъде обвързан с това да прецени дали изцяло да обяви за противоконституционни решенията, или имаха друга възможност, от която не са се възползвали според мен. Това показва, че са бързали може би. Да кажа така: Можели са да оспорват в алтернативност – ако не успеете да намерите аргументи за решенията изцяло, то можеше да се оспорят отделни техни точки. Всъщност според мен формално искането е допустимо, защото е от субект, който има право да сезира, актовете двата не са подлагани на контрол и има аргументи, които са извлечени за противоречие с правовата държава и разделението на властите. Всъщност според мен ако трябва по-обективно да погледнем, има аргументация за част от точките, защото когато се дава съгласие за присъствие на чужди войски на наша територия, респективно наши военнослужещи на чужда територия, обикновено се дава срок. Да кажем тук е доста общо. И вторият въпрос е, тук също аргументацията не е много убедителна, но до къде е компетентността на Народното събрание, откъде започва компетентността на правителството“.

Какво ще стане, ако КС обяви решението за противоречащо на основния закон?

„Ако се стигне до тази развръзка според мен тя е много малко вероятна, но има решение на КС, че когато бъде обявено за противоконституционно в случая решение, правните последици се заличават. Все едно никога не е имало такъв акт. Житейски казвате, след като сме предоставили (военна помощ, бел. ред.), едва ли ще искаме да ни ги връщат. По-скоро Народното събрание ще трябва да приеме ново решение, с което да уреди правните последици“.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!
Зареди още коментари

Календар - новини и събития

Виц на деня

Най-висша форма на препоръка в България: "Кажи, че аз те пращам"!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари