Населението на България намаля с 62 000 души за година

1
Данните за миналата година показват, че имаме 57 000 раждания, а в същото време имаме 119 000 умирания, каза  ръководителят на департамент "Демография" към БАН
Данните за миналата година показват, че имаме 57 000 раждания, а в същото време имаме 119 000 умирания, каза ръководителят на департамент "Демография" към БАН Снимка: БГНЕС

Данните за миналата година показват, че имаме 57 000 раждания, а в същото време имаме 119 000 умирания, каза ръководителят на департамент "Демография" към БАН

През последните няколко дни в България има доста коментари на анализатори за това, което се случва в Израел и Ивицата Газа. Но трябва да кажа, че в този конфликт има много силен демографски компонент. Ивицата Газа е дълга 41 км и е широка 10 км, на тази тясна земя живеят повече от 2 млн. население. Демографските показатели са такива, че има изключително много младо население. Само допреди няколко години средният брой деца на майка е бил над 8, когато нямаме образователна система.

Това каза ръководителят на департамент "Демография" в ИИНЧ към БАН доц. Спас Ташев.

Той припомни, че през последните години има изключително много икономически и глобални промени - засушаване, високи температури.

"Там климатът е горещ, а когато липсва електричество - хората са на един ужасен пек. Тази безизходица и липсата на реализация поражда социални брожения, от тях се възползва "Хамас". Това нападение е готвено дълго време. В Израел през последната година имаше доста протести, в част от тях участваха бивши служители на израелските служби, които би трябвало да се грижат за националната сигурност, а не да подклаждат обществено недоволство. Когато едно общество е разединено - съвсем логично неговите противници да търсят слабите му места", допълни доц. Ташев в ефира на Bulgaria ON AIR.

Той коментира и демографската криза у нас: "Не познавам програма на политическа партия, която да не е поставен акцент върху демографската катастрофа и в същото време виждаме, че тази терминология се повтаря вече 30 години като някаква латерна. На практика решение няма."

Ръководителят на департамент "Демография" е категоричен, че няма как да се намери решение без политически консенсус.

"Един управленски мандат не е достатъчен, за да променим посоката на демографското развитие. Данните за миналата година показват, че средно имаме 57 000 раждания, а в същото време имаме 119 000 умирания. Разликата е 62 000 души от загуба от естествен прираст. Това е повече от един град, но има лъч светлина. Той е в миграцията - още преди няколко години констатирахме, че има тенденция към обръщане на миграция от отрицателна да стане положителна", подчерта доц. Спас Ташев.

За миналата година в България са се заселили 40 600, а са се изселили 13 200 души.

Попитан как да се повиши раждаемостта, той отговори: "България е с показатели 1,8, а със същите показатели е и Германия. Ние сме с някакви средноевропейски показатели, много след нас е Гърция - 1,43 деца на майка в детеродна възраст. Италия се топи много по-бързо спрямо нас, но имайки по-голям общ брой население, това се забелязва по-трудно. Но това не трябва да ни успокоява, защото световните демографски прогнози са такива, че разликата в демографските тенденции ще бъдат преодолени към 2080 година. Тогава се очаква да се спре световният ръст на населението."

Той е на мнение, че под въпрос остава социалната сигурност и осигуряването на пенсиите на поколението, което идва след нас.

Доц. Ташев е категоричен, че цяла Европа е със застаряващо население.

"Западна Европа също е в криза, даже доста сериозна. 7% от населението е мигранти и то първо поколение. Тези мигранти са концентрирани в определени държави в ЕС, тук нямаме предвид потомци на мигранти, които са втори или трето поколение", подчерта той.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!

Списък с коментари

  • -1
    2
    Смятай
    Как ни ИЗБИВАТ ЕСГЕЙСКИТЕ У.РЕПКИ! ТОВА ВСИЧКО СЕ ДЪЛЖИ НА ТЯХ!!!
  • -1
    1
    Тото
    Защо шашавите хората?.. Ташевказва и че има четиредесет и няколко хиляди заселени и 13 хиляди напуснали. Което прави плюс 30 хиляди. Така намаляването става 32 хиляди. Яввно се страхувате , че 32 хиляди е малко за ошашавяне, та за това завишавате
Зареди още коментари

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари