НАСА потвърди за "невъзможния" двигател EmDrive

2
Ще бъдем свидетели на раждането на една напълно нова глава в областта на физиката
Ще бъдем свидетели на раждането на една напълно нова глава в областта на физиката

Лабораторията на НАСА публикува доклад, потвърждаващ работоспособността на  "невъзможния" двигател EmDrive

През 2001 г. инженерът Роджър Шойер (Roger Shawyer) демонстрира двигателя, наречен EmDrive, чието съществуване противоречи на съвременните научни познания. В продължение на 15 години обаче новите тестове на този двигател всеки път объркват най-добрите умове на човечеството.

Принципът на работа на двигателя не е точно известен. Има няколко теории, но досега никоя от тях не е била приета като единствената вярна теория. Същността се състои в самия факт, че EmDrive работи и като че ли това нарушава Закона за запазване на импулса. Най-малкото, така считат много учени, въпреки че има опити да се обясни на какъв принцип действа двигателя, според който законът не се нарушава.

Отначало в мрежата се появява работният вариант на отчета на учените от НАСА, а по-късно пълният доклад е публикуван в Journal of Propulsion and Power, според който двигателят наистина работи. Учените са провели тестове във вакуум (доколкото това е постижимо при земни условия) и определили тяга от около 1,2 мН/кВт. Това, разбира се, е изключително малка стойност, но пък същите соларни платна създават доста по-малка.

Не са открити причините за възникване на тягата. Но учените имат свежо предположение, което се основава на  Теорията на пилотната вълна, представена още през 1927 г.

В интерес на истината трябва да се отбележи, че проучванията са извършени в лабораторията на НАСА Eagleworks, която се явява едно доста скромно "подразделение".

Многобройните опоненти за съществуването на EmDrive до голяма степен обясняват получените от различни учени резултати като грешка. За да се поставят всички точки над "i", са необходими тестове на двигателя в космическото пространство. При налично финансиране това може да се случи още през следващата година.

Ако и там се потвърди работоспособността на двигателя, ще бъдем свидетели на раждането на една напълно нова глава в областта на физиката и, може би, усвояването на Слънчевата система.

Въпреки това не е излишно да се обясни принципът на работата на двигателя. В действителност съществуването на EmDrive, ако приемем за даденост неговата работоспособност, още веднъж показва, че човечеството все още не е много наясно с обкръжаващия го свят и не си струва за n-ти път да се спори за невъзможността на нещо, само защото то е в противоречие със съществуващите познания в тази или друга област.

Източник: Journal of Propulsion and Power / Нели Петрова

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

- Докторе, синът ми глътна 1 лев, ще умре ли?
- Глупости, колко депутати се нагълтаха с милиони, даже разстройство нямат!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари