Нарушения на изборния процес в Турция

0
Има сигнали, че пред изборните секции има разкрити пунктове, в които трети лица попълват декларациите за гласуване на българските изселници
Има сигнали, че пред изборните секции има разкрити пунктове, в които трети лица попълват декларациите за гласуване на българските изселници Снимка: БГНЕС

Има сигнали от Турция, че пред изборните секции има разкрити пунктове, в които трети лица попълват декларациите за гласуване на българските изселници и им посочват за кого трябва да гласуват.

В сигналите се казва още, че в секциите се говори предимно на турски език. Говорителят на ЦИК Камелия Нейкова потвърди, че има такива сигнали и добави, че решението на ЦИК е да бъдат дадени указания, че в изборните помещения се говори само на български език. „А за тези декларации, отговорността за съдържанието на самата декларация е на самия избирател. Не е правилно друго лице да попълва декларация, за която избирателят носи лична наказателна отговорност. Но извън изборните помещения СИК не може да извършва контрол”, подчерта Нейкова.

У нас пък има сигнал, че гражданин е пуснал бюлетината си разтворена в урната, а член на СИК е отворил урната и е сгънал бюлетината му. Нейкова каза, че не може да се вадят бюлетини от урните.

Източник: БГНЕС
Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Най-четени новини

Календар - новини и събития

Виц на деня

- Случвало ли ти си е мъжът ти да те завари в леглото с непознат?
- Не, само с приятели.

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари