Напусналият координатор на МГЕРБ-Русе е тотално разочарован от задкулисието

1
Павел е успял да открие любителско видео от момента на ареста си, моли свидетели да се свържат с него
Павел е успял да открие любителско видео от момента на ареста си, моли свидетели да се свържат с него Видео: Фейсбук

Преди няколко дни русенецът Павел Цветков, бивш координатор на ГЕРБ-младежи в Русе, публикува емоционален пост във фейсбук, където описва ареста си от полицията на протеста на 2 септември

 ФАКТИ публикува днес интервю с русенеца, което публикуваме без редакторска намеса: 

- Г-н Цветков, каква е актуалната ситуация с производството срещу Вас?

- Към момента нямаме нищо ново. Очакваме тези дни да разберем дали обвиненията ще бъдат вкарани в съда. Адвокатът ни твърди, че всичко е абсурдно и едва ли ще се стигне дотам. Но след като видяхме как действат полиция и разследващи, вече се съмняваме във всичко. Бяхме подведени да подписваме куп неща, да даваме показания, без да имаме достъп до адвокатите си, с думите, че такива не са ни нужни засега и така ще излезем по-бързо от ареста. Някои от арестуваните са подведени да дават отпечатъци, което е грубо нарушение и няма нищо общо с повдигнатите ни обвинения. Впоследствие се оказа, че част от нещата, които сме подписали, са използвани в обвиненията срещу нас.

- След като първоначалният шок от сблъсъка с реалността у нас е преминал, бихте ли добавили нещо към втрещяващия си разказ за късните часове на 2.09.2020 г.?

- Повечето неща ги описах в този доста дълъг пост във Фейсбук. Хубавото за всеки от нас арестуваните беше, че виждахме, че има още много като нас – случайно задържани, без да са нарушили по никакъв начин реда. Самите лица на хората издават дали те са хулигани или не. Откровените ни разговори по време на престоя в килията също. В районното бяхме само такива – всички задържани бяха от протеста. Разбрах, че същото е било и в другите районни. Сякаш в цяла София единствените престъпници бяхме хора, които са изразили позиция чрез присъствието си на площада. За един човек, който никога не е бил задържан или попадал в ареста, ситуацията е доста травмираща и беше успокояващо това, че около нас виждахме само млади и приятни момчета, които в момента споделят същата съдба.

За щастие аз по никакъв начин не съм претърпял физическо насилие, но някои от момчетата бяха пострадали. Това се вижда и от много любителски кадри от протеста. В килията ни имаше 19-годишно момче, което твърдеше, че са го тормозили и били в буса по път към районното, докато е бил с белезници. Странно е да го кажа, но след всичките нарушения и подвеждания, които приложиха към нас в ареста, чувствам някакъв вид благодарност към конкретните полицаи за това, че поне не са употребявали сила към мен.

- Как да си обясним факта, че действащ към 2-ри септември член на ГЕРБ протестира срещу правителство, доминирано от ГЕРБ?

- Реалното ми участие в ГЕРБ приключи преди повече от две години. Все още пазех членството си поради някаква надежда, че нещо може да се промени в положителна посока. Надявах се вътрешните избори в ГЕРБ да станат по-демократични и за ръководства да бъдат избирани хората, които наистина са подкрепяни от мнозинството членове. За съжаление, както и с много други неща, решенията продължават да се вземат от централното ръководство, твърде често в разрез с мнението на редовите членове. Това доведе до отлив на много хора.

- Какво стана преди 7 месеца, че престанахте да бъдете областен координатор на ГЕРБ-младежи за Русе?

- Последните активности, които съм правил като областен координатор на младежите, бяха преди близо три години. Оттогава, макар и формално да съм се водел координатор, не съм вземал участие и не съм изпълнявал функцията на такъв. След това явно дълго време не са избрали мой заместник. Дори спрях да получавам уведомления за събранията. Това не попречи на ПР-а на ГЕРБ Никола Николов да заяви, че не заемам поста на координатор от едва 7 месеца.

Причината да се отдръпна не е една. В последните години множество медии публикуваха разследвания, които крайно очевидно показват зависимостите на институциите от определен кръг хора. През 2013 отново бях на площада, тогава като част от ГЕРБ, и по това време хиляди протестирахме с питане КОЙ назначи Пеевски. Може и да съм бил наивен 26-годишен младеж, но тогава наистина вярвах, че това задкулисие съществува благодарение на симбиозата между БСП и ДПС. Много хора вярвахме, че с ГЕРБ на власт това ще спре. За съжаление, след няколко години се оказа, че същото задкулисие е превзело и нашето управление.

Друга причина, както споменах, са начините на избор на ръководства в партията. Не са един и два случаите, в които хора с много по-ниска подкрепа от техни конкуренти, заемат ръководни позиции или биват издигани за изборни длъжности. Пример са последните кметски избори в Русе. Ако кандидатът на ГЕРБ беше този, който структурата подкрепяше, той щеше да спечели изборите. Не се случи така и съответно имаше огромен отлив от подкрепа и тежка загуба от кандидата на БСП. Впоследствие много хора напуснаха партията.

- Да не би да са счели, че сте кадър на Цветан Цветанов и затова не искат да заемате значим пост в партията?

- Напускането ми няма нищо общо с Цветанов. Виждал съм го няколко пъти по младежки академии и той лично не ме познава.

- И преди началото на протестите, и преди 7 месеца имаше доста притеснителни неща в страната ни. Например изтичането на личните данни на милиони българи и лошото управление на водите. В този смисъл, трудно ли е на пристрастния човек да приеме неприятни факти, касаещи нещо, в което вярва? Питам Ви, тъй като се създава впечатление, че някои представители на ГЕРБ живеят в паралелна реалност.

- Трудно е, да. Дори хора, които ме познават лично, след публикацията ми във Фейсбук не вярват на това, което казах и твърдят, че е фалшиво. Някои приятели приеха, че сякаш съм протестирал лично срещу тях на площада. Сами знаете, че е много трудно, когато дълго време си вярвал в нещо, да се отречеш от това. В страната ни има и доста по-притеснителни неща от изброените две във въпроса Ви. За съжаление много хора отричат очевидни факти или просто отказват да се информират достатъчно.

- В какво се състоеше надеждата Ви за промяна в ГЕРБ през последните месеци? Днес, когато сте извън партията, виждате ли я като авторитарна, лидерска и такава, която ще загуби позициите си, ако Борисов не е неин лидер?

- Тя все още я има, макар вече да съм отвън. Очевидно е, че с всеки изминал избор се върви надолу в резултатите и хората един по един си тръгват. Трябва да се смени моделът на избор за ръководни позиции в партията и за номинации за изборни длъжности – кметове, общински съветници, депутати. Необходима е повече демократичност и отчитане на предпочитанията на мнозинството от членовете. Съжалявам да го кажа, но БСП имат по-демократичен модел. Това може да се осъществи чрез промяна в устава или при оттегляне на Борисов и избор на нов лидер. Факт е, че има много мнения, според които ГЕРБ без Борисов не може да съществува. Никой не е вечен и предполагам скоро предстои да разберем. Един от вицепремиерите е със сериозен авторитет и то не само в партията. Смятам, че при една внимателна и обмислена смяна на лидерството, когато дойде този момент, ГЕРБ може да се съхрани.

- Запознат ли сте с текущите настроения сред членовете и симпатизантите на ГЕРБ? Ако да – какви са те?

- Това е твърде общ въпрос. В ГЕРБ членуват десетки хиляди и всеки от тях е с различни мотиви и подбуди. Бих казал, че мнозинството от тези, които членуват там без да имат някаква лична изгода, вярват, че протестите са организирани и платени от опозиционни лидери, както и от олигарсите, избягали в чужбина. Това е нещо, което се повтаря постоянно от лидерите в ГЕРБ и от премиера. И е тъжно, но не и учудващо, че повечето симпатизанти приемат тези твърдения за верни. На площада излизат десетки хиляди и голямата част от тях са хора, които изразяват единствено гражданската си позиция.

- А сега отново към провокиралото нашия разговор. Каква беше досегашната Ви представа за българската полиция и различава ли се от настоящата?

- С огорчение ще кажа, че да – промених досегашната си представа. За съжаление не към по-добро. Както всеки, и аз имам близки хора там. Доведеният ми брат е в Жандармерията, кумецът ми е полицай. Винаги съм говорил уважително за полицията и съм се противопоставял на всякакви обобщения и обидни думи. На самия протест, 10 минути преди да бъда задържан, спорих с едно момче, което обиждаше полицаите на „еничари“. Огорчен съм от действията им и това, че в обвинението ми е вписано, че аз съм ги наричал така. За многото други нарушения по време на ареста ни споменах по-рано. От първо лице се убедих, че в голяма степен те сами си създават лошия имидж сред хората. Но все още съм на мнение, че не трябва да се обобщава.

- В поста си разказвате за състоянието на килиите в районното управление. Изненадахте ли се от гледката и бихте ли разказал подробности?

- Не бих коментирал в детайли тази тема. Със сигурност има много други по-важни места, които трябва да се отремонтират и подобрят – училища, детски градини, болници. Но мисля, че без влагане на почти никакви средства, може състоянието да се подобри, най-малкото като се чисти. Без да претендирам за точност, но мисля че в килиите не беше почиствано от няколко години.

- Да завършим с това. Вие сте млад човек. Какво бъдеще желаете за България, как си представяте нашата страна за в бъдеще?

- В основата на една силна държава и здраво общество е правосъдието. Хората напускат страната не само по икономически причини, а отвратени от несправедливостите, които виждат ежедневно тук. Проблемите в съдебната система са на дневен ред от много години и симпатиите ми в момента са насочени към лидери, които от дълго време оказват натиск за смислена реформа именно там. Бъдещето няма да е по-светло, ако не намерим сили като гражданско общество да се преборим за едно по-справедливо и независимо правосъдие. Монополът на задкулисието в голяма степен задушава възможността на младите и инициативни хора да се развиват в страната ни. Не бива да позволяваме отново да бъдем излъгани с фасадни промени. Истинска реформа в правосъдието ще даде основата за това талантливите млади хора да получат по-добър шанс за развитие в страната, което неминуемо ще доведе до икономически успехи.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари