Напусна ни художникът Евстати Маринов

1
Във фонда на Художествена галерия - Русе се съхраняват 6 творби на художника, като някои от рисунките са част от колекция "Музика"
Във фонда на Художествена галерия - Русе се съхраняват 6 творби на художника, като някои от рисунките са част от колекция "Музика"

Във фонда на Художествена галерия - Русе се съхраняват 6 творби на художника, като някои от рисунките са част от колекция "Музика".

"С прискърбие съобщаваме, че днес, 20.01.2022 г., ни напусна художникът Евстати Маринов.

Изказваме искрени съболезнования на семейството и близките му!

Поклон и светъл път!"

Това написаха от Художествена галерия Русе.

Във фонда на Художествена галерия - Русе се съхраняват 6 творби на художника, като някои от рисунките са част от колекция "Музика".

Припомняме думите на твореца, публикувани по повод откриване на ретроспективната му изложба с надслов „Отражение“ във варненската галерия „Арт Маркони“ през 2015 г.:

Трудно е да се обясни творческия процес на един автор. Моите интереси са свързани най-вече с човешката фигура. Портретът е една много деликатна тема. Той не е снимка, а отношение, състояние, поведение: среща на улицата, на спирката, в заведението, места, където наблюдаваш и анализираш. В ателието се освобождаваш от това присъствие чрез бърза рисунка или направо на платното, дообогатено от твоето настроение и композиционна задача. Колкото до композициите, обичам да интерпретирам върху теми (вечни теми), на което се подчинява самото изграждане на творбата, колорит, рисунка. Стремя се към освобождаване на рисунъка и цвета“.

Евстати Маринов е роден 1950 г. в с. Кошава, общ. Видин. През 1980 г. завършва ВТУ "Св.св. Кирил и Методий" със специалност Живопис. Член е на СБХ, "Artisti Uniti per Rosso Malpelo"(Италия) и др. Има над 50 самостоятелни изложби в страната и чужбина. Носител е на I-ва награда за живопис на Първи национален конкурс за живопис и скулптура "Габрово 99". През 2008 г. участва в две последователни изложби - аукциони "МОДЕРНИЗМА 19-21 век" на "IVEY - SELKIRK" (САЩ), една от най-старите аукционни къщи.

Творби на Евстати Маринов са собственост на НХГ, Музея на изкуствата – Шверин (Германия) и редица галерии и частни колекции в страната и чужбина.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!
Зареди още коментари

Най-четени новини

Календар - новини и събития

Виц на деня

- Разбрах, че си дала на всички мъже във фирмата.
- Ми нулева кръвна група съм, казаха, че мога да давам на всички.

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари