Напрежение около евентуално посещение на Нанси Пелоси в Тайван

0
По данни на тайвански медии тази вечер председателката на Камарата на представителите ще пристигне на необявено посещение в Тайпе
По данни на тайвански медии тази вечер председателката на Камарата на представителите ще пристигне на необявено посещение в Тайпе Снимка: ЕПА / БГНЕС

Според тайвански издания председателката на Камарата на представителите на Конгреса на САЩ може да пристигне на острова още днес

Специалният самолет на военновъздушните сили на САЩ, с който председателката на Камарата на представителите на американския Конгрес Нанси Пелоси пристигна днес в Малайзия, е излетял от Куала Лумпур и се движи на югоизток. Това сочат данни на сайта Flightradar24 ("Флайтрадар24"), който следи полетите, пише Mediapool.bg

Според тайванския в. "Лянхъбао" обаче днес в малайзийската столица от Япония е пристигнал и друг самолет от същия тип (С-40С). Още не се знае кой от тях ще използва Пелоси и какво е предназначението на втората машина.

Нанси Пелоси пристигна днес в Малайзия – втори етап от азиатската ѝ обиколка. Очакваше се тя да разговаря по-късно днес с високопоставени малайзийски представители, сред които премиерът и председателят на долната парламентарна камара. След Сингапур, където бе вчера, и след спирката днес в Малайзия, маршрутът на Пелоси предвижда визити в Южна Корея и Япония.

По данни на тайвански медии тази вечер председателката на Камарата на представителите ще пристигне на необявено посещение в Тайпе, което предизвиква нарастващо напрежение.

Според тайвански издания тя може да пристигне на острова още днес и да прекара нощта в Тайпе. В. "Файненшъл таймс" споменава за среща на Пелоси с президентката на Тайван утре. Лице, запознато с графика на Пелоси, твърди, че повечето от нейните срещи в Тайпе са насрочени за сряда, така че тя може би ще пристигне на острова утре. Тайванският вестник "Либърти таймс" писа, без да посочва източниците си, че шефката на долната камара на американския Конгрес каца в Тайпе в 22,20 ч. местно време (14,20 по Гринуич).

Военни самолети на Китай прелитат тази сутрин близо да въздушната граница над Тайванския проток, предаде Ройтерс. Пекин вече на няколко пъти предупреди Пелоси да не посещава неговата отцепила се територия, но Вашингтон отвърна, че няма да се уплаши от "дрънкането на оръжие" от китайска страна.

Освен прелитането на китайски бойни самолети над разделителната линия над протока там от вчера се намират и китайски военни кораби, каза източник на Ройтерс. Той окачестви тези необичайни действия на Пекин като "много провокативни". По думите му тази сутрин китайски самолет на няколко пъти тактически "докосвал" неофициалната граница над Тайванския проток, но се връщал обратно. В това време наблизо летели в готовност тайвански самолети, но нито един самолет не е прекосявал разделителната линия, уточни източникът на Ройтерс.

В разпространено днес изявление министерството на отбраната в Тайпе заявява, че контролира изцяло военната обстановка около Тайван и ще предприеме адекватни действия в отговор на "заплахите от врага".

Ройтерс допълни, че Тайван подготвя за обитаване противовъздушните си убежища във връзка с нарастващото напрежение с Китай и опасенията, че нашествието на Русия в Украйна може да насърчи Пекин да се опита да завземе със сила самоуправляващия се остров. Само в Тайпе има повече от 4500 такива убежища, в които могат да се настанят около 12 милиона души, четири пъти повече от населението на града.

В същото време четири американски бойни кораба, включително самолетоносач, са разположени източно от Тайван като част от "рутинно" предислоциране, предаде Ройтерс. Самолетоносачът "Роналд Рейгън" понастоящем се намира във Филипинско море, източно от Тайван и Филипините и южно от Япония, потвърди днес представител на флота на САЩ. "Роналд Рейгън" е придружаван от въоръжения с крилати ракети крайцер "Антиетам" и разрушителя "Хигинс", каза представителят, пожелал да остане анонимен. По думите му амфибийният нападателен кораб "Триполи" също е в региона като част от предислокация, започнала през май.

При все че повечето наблюдатели смятат за малко вероятно избухването на въоръжен конфликт заради визитата на Пелоси в Тайван, ако такава изобщо има, американски представители казаха, че се готвят за възможни демонстрации на сила от страна на китайската армия, например ракетни пускове в Тайванския залив или зачестяване на полетите на китайски военни самолети около острова.

По отношение на Тайван и Китай САЩ признават само едно китайско правителство – това в Пекин, но продължават да предоставят решителна подкрепа на Тайпе, като обаче се въздържат да заявят дали ще защитават острова с военна сила в случай на нападение от страна на Китай.

Тайванското правителство пък изобщо не коментира темата за евентуалната визита на Пелоси. Премиерът Су Чжънчан не потвърди днес дали такова посещение ще има, въпреки че бе запитан конкретно от журналист по този въпрос. Той само благодари на Нанси Пелоси за нейната подкрепа за Тайван.

Председателката на Камарата на представителите в Конгреса на САЩ Нанси Пелоси има правото да посети Тайван, Вашингтон няма да позволи да бъде сплашен, заяви Белият дом, цитиран от Ройтерс.

"Няма да се хванем на въдицата, нито ще участваме в дрънкането на оръжия. В същото време, няма да бъдем и сплашени", заяви Джон Кърби, говорител на Белия дом по националната сигурност.

Пелоси има право да посети Тайван, добави Белият дом, като отбеляза, че Китай изглежда готов да отговори, може би с военна провокация.

Кърби напомни, че това не е първото посещение на председател на Камарата на представителите на САЩ в Тайван, а членове на Конгреса са посещавали острова и тази година.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!

Списък с коментари

  • 5
    2
    Монев
    Тези пенсионери,навъртели достатъчно години,с разредения си мозък,ще "драснат" клечката и така може да започне трета световна,ядрена, опустошителна война.Задокеанския октопод,е пуснал отровните си пипала,близко и до нас."Разделяй и владей".Това е тяхното верую,което е вече в действие в Косово, държава съседка на Сърбия.
  • 6
    1
    ';;'a;'
    Китай предупреди урода сащ да не се меси и да не ходят там, те пак на тяхното! Ето така уродът сащ създава войните, защото е агресор!
Зареди още коментари

Най-четени новини

Календар - новини и събития

Виц на деня

- Случвало ли ти си е мъжът ти да те завари в леглото с непознат?
- Не, само с приятели.

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари