САЩ трябва да се готвят за война с Китай и Русия

0
Китайските и руските заплахи ще станат остри в периода 2027-2035 година
Китайските и руските заплахи ще станат остри в периода 2027-2035 година

Китайските и руските заплахи ще станат остри в периода 2027-2035 година

Съединените щати трябва да се подготвят за евентуални едновременни войни с Русия и Китай чрез разширяване на конвенционалните си сили, укрепване на съюзите и засилване на програмата за модернизация на ядрените си оръжия, заяви в четвъртък двупартийна група, назначена от Конгреса, пише Reuters, цитирани от агенция Фокус.

Докладът на Комисията за стратегическа позиция идва на фона на напрежението с Китай по отношение на Тайван и други въпроси, както и на задълбочаващите се търкания с Русия заради инвазията ѝ в Украйна.

Високопоставен служител, участвал в доклада, е отказал да съобщи дали разузнавателните справки на комисията са показали някакво сътрудничество между Китай и Русия в областта на ядрените оръжия.

"Притесняваме се, че ... може да има крайна координация между тях по някакъв начин, което ни води до тази конструкция на две войни", е заявил служителят пред британската агенция при условие за анонимност.

Констатациите биха подкопали настоящата стратегия за национална сигурност на САЩ, призоваваща за спечелване на един конфликт при възпиране на друг, и биха изисквали огромно увеличение на разходите за отбрана при несигурна подкрепа от страна на Конгреса.

"Ние отчитаме бюджетните реалности, но също така вярваме, че страната трябва да направи тези инвестиции", са заявили в предговора на доклада председателят на Демократическата партия Маделин Кридън, бивш заместник-ръководител на агенцията, която контролира ядрените оръжия на САЩ, и заместник-председателят Джон Кайл, пенсиониран сенатор републиканец.

Докладът контрастира с позицията на президента на САЩ Джо Байдън, че настоящият ядрен арсенал на САЩ е достатъчен за възпиране на обединените сили на Русия и Китай.

"Съединените щати и техните съюзници трябва да бъдат готови да възпират и побеждават и двата противника едновременно", се посочва в доклада на Комисията за стратегическа позиция. "Воденият от САЩ международен ред и ценностите, които той защитава, са изложени на риск от китайския и руския авторитарен режим."

Конгресът създаде комисията от шестима демократи и шестима републиканци през 2022 г., за да оценява заплахите за Съединените щати и да препоръчва промени в конвенционалните и ядрените сили на САЩ.

Китайските и руските заплахи ще станат остри в периода 2027-2035 г., така че "решенията трябва да се вземат сега, за да може нацията да бъде подготвена", се посочва още в доклада от 145 страници.

Според него, 30-годишната програма за модернизация на ядрените оръжия на САЩ, която започна през 2010 г. и според оценките от 2017 г. ще струва 400 млрд. долара (738.43 млрд. лева) до 2046 г. и трябва да бъде напълно финансирана, за да се модернизират всички бойни глави, системи за доставка и инфраструктура.

Тя трябва също така да удължи оперативния живот на подводниците с балистични ракети и да разположи повече тактически ядрени оръжия в Азия и Европа.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!

Списък с коментари

  • 3
    3
    Иванов
    Въпроса е само на чия територия ще е войната - на Европа, Китай или САЩ? Май САЩ ще е най-подходяща,, защото има развита инфраструктура? Второ, изпуска се една ядрена сила - Северна Корея, която за 10 години ще удвои своя потенциал. СР
  • 5
    2
    русенец
    Не, не трябва да се готвите за война с Китай и Русия, но след като това ви е нужно - гответе се! Макар, че има и по-достойни начини да приключите все по-безсмисленото си за света и историята свое съществуване.
  • 7
    1
    :::::::::::::::::::::::::::::::
    Хаха, краварите видяха как руснаците пържат усрайна и се насраха от страх! Пък простият негърски данъкоплатец пак ще плаща!
Зареди още коментари

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари