Наполовина женска, наполовина мъжка птица изумява учените в Колумбия

1
Това е първото наблюдение на жив индивид от този вид, проявяващ характеристиките и на двата пола
Това е първото наблюдение на жив индивид от този вид, проявяващ характеристиките и на двата пола

Това е първото наблюдение на жив индивид от този вид, проявяващ характеристиките и на двата пола

Птица със сини пера отдясно като на мъжките и зелени отляво като на женските е наблюдавана в Колумбия, съобщи АФП, цитирана от БТА.

В статия в сп. Journal of Field Ornithology експертите пишат, че това е първият случай на двустранен гинандроморфизъм, наблюдаван при зелена тангара за повече от 100 години.

Птицата е видяна за пръв път през 2019 г. в департамента Калдас, в северната част на Централна Колумбия.

Това е и първото наблюдение на жив индивид, проявяващ характеристиките на двата пола при този вид. Зелената тангара може да достигне дължина до 14 см. Среща се от Мексико до Бразилия.

"Предполага се, че при птиците това явление е резултат от грешка по време на миозата (клетъчното делене) на яйцеклетката, последвана от двойно оплождане от отделни сперматозоиди", обясняват учените. Подобно състояние понякога се среща и при насекоми и ракообразни.

Жителите на района, където е наблюдавана птицата, са свикнали да виждат зелени женски и сини мъжки да летят, но никога с двата цвята едновременно.

Птицата е заснета от фотографа аматьор Джон Мурийо през 2019 г., който след това я е наблюдавал с експерти.

"Държеше се странно, идваше сама до хранилката. Затова започнахме да я наблюдаваме", пишат учените. "Избягваше другите представители на вида си . . . Изглежда не е имала шансове да се възпроизведе", допълват те.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!
Зареди още коментари

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари