Напълно сляпа жена прогледна след операция

1
Пациентката е отлагала над 10 години да се подложи на интервенцията
Пациентката е отлагала над 10 години да се подложи на интервенцията Снимка: Ели Крумова

82-годишната пациентка отлагала 10 години интервенцията, имала късмет с жизнен зрителен нерв.

Напълно сляпа 82-годишна пловдивчанка прогледна след сложна операция в Клиниката по очни болести към УМБАЛ „Св. Георги”. Възрастната пациентка е отлагала над 10 години да се подложи на интервенцията.

Тя е имала късмет, че зрителният й нерв е бил жизнен, но лекарите съветват да не се рискува и операциите на очите да не се отлагат. Това съобщи началникът на клиниката проф. д-р Нели Сивкова.

Пациентката бе възрастна жена с катаракта, с презряло перде и буквално зрението й беше нула. Тя нямаше усещане за светлина, което демотивира лекарят и пациентът да настояват за операция. Но аз реших да й дам шанс и се оказа, че като премахнах катарактата, макар и трудно, се оказа, че зрителният нерв е жизнен и това бе един добър шанс за окото”, обясни проф. Сивкова.

Преди около 10 години другото око на пенсионерката било оперирано. Тогава тя прогледнала и решила, че няма да живее толкова дълго и изключила втора интервенция от плановете си.

В един момент обаче започнали болки в неоперираното й око, възпаление, разпадане на собствената й леша, което е индикация за възпалителен процес. Възрастната жена по спешност била приета в Очна клиника, където лично я оперирала проф. Сивкова, която й спасила зрението.

Особено възрастните пациенти, които дълго време са виждали прекрасно с едното оперирано око и решават, че няма да оперират другото, се занемаряват. Докато не ослепеят напълно и едва тогава търсят лекарска помощ”, каза проф. Сивкова. Тя обаче уточни, че подобна операция може да не бъде успешна при други пациенти с такива проблеми. „За неин късмет прогледна, но това не значи, че всички, които чакат, ще прогледнат. Посланието е да не отлагат операциите”, призова началникът на Очна клиника.

Едни от най-честите случаи там са свързани с отстраняване на чужди тела, които с голяма кинетична енергия са пробили всички обвивки на окото, проникнали са вътре и са го възпалили.

Подобни операции са сложни и продължителни, правят се с пълна упойка и обикновено продължават по 2-3 часа. Само преди около месец лекарите в Очна клиника са спасили зрението на млад мъж на около 35 години, който е работел като автомонтьор.

Зрението на пациента било спасено, въпреки че вътре в окото му се била забила миниатюрна стружка. 

Източник: МОНИТОР
Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

Най-висша форма на препоръка в България: "Кажи, че аз те пращам"!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари