Напълно сляп мъж прогледна в наша болница

0
47-годишен мъж прогледна след неврохирургична интервенция, извършена от д-р Емануил Найденов
47-годишен мъж прогледна след неврохирургична интервенция, извършена от д-р Емануил Найденов

Излекуваха го с мозъчна клапа за 4800 лв., от които НЗОК плаща 1080 лв.

47-годишен мъж, категоризиран от ТЕЛК с пълна слепота, прогледна след неврохирургична интервенция, извършена от д-р Емануил Найденов в УМБАЛ “Св. Ив. Рилски”, съобщиха оттам предаде “24 часа”.

Поставена му е клапа за поддържане на вътречерепното налягане, която струва 4800 лв. Здравната каса покрива 1080 лв., останалото е доплатил пациентът.

В последните 2 години Ергюн Али от село Правда, Дуловско, започнал да губи зрението си без видими причини. Според описанието на пациента започнала да се спуска мъгла пред очите му до степен на пълен мрак. След 6 изследвания на ядрено-магнитен резонанс в Турция и Западна Европа пациентът бил без изяснена диагноза и идея за лечение.

“Той дойде при нас с пълна слепота от ТЕЛК и е жалко, че 2 г. в реномирани клиники в Европа не са му поставили диагноза”, обясни д-р Найденов.

Преди около 2 седмици мъжът бил прегледан от невроофталмолога проф. Чернинкова и веднага бил насочен към неврохирурзите в УМБАЛ “Св. Иван Рилски”.

Тук му направили елементарно изследване по думите на д-р Найденов, което се учи още в университета - пункция в поясния отдел на гръбначния стълб с измерване на налягането на мозъчната течност (ликвор). Установили, че то е 3 пъти над нормата - ясен признак за повишено вътречерепно налягане без ясна причина. Човекът споделил, че му просветнало още по време на изследването. Обяснимо е, тъй като с пункцията повишеното налягане леко се освобождава.

При внимателен оглед на пациента и образните изследвания, правени до момента,  станало ясно, че той има затруднено венозно оттичане на мозъка. Това индиректно се отразява на повишеното вътречерепно налягане, обяснява д-р Найденов.

Още на следващия ден предприели операцията.

“Сложихме му клапен механизъм, който сваля налягането до нормални стойности”, уточнява д-р Найденов. Ден по-късно Ергюн започнал да вижда гълъбите по перваза на болничната стая.

“За мен е малко чудо, огромно щастие да върна очите на този човек. Нека повече хора у нас да “прогледнат”, че въпреки предизвикателствата на здравната система, в България се прави медицина на световно ниво на десетки пъти по-ниска цена”, коментира неврохирургът. Достъпността, скоростта и качеството на получената медицинска помощ срещу драстично по-ниско финансиране у нас са несравними с тези на Запад.

Клапният механизъм, който е поставен на Ергюн, е концептуалното лечение на това състояние. С новите цени на медицинските изделия от 1 април неговата реимбурсация не е намалена, но разликата, която пациентите трябва да доплащат, не е по джоба на всеки, напомнят неврохирурзите.

Допълнителното здравно осигуряване е един от начините за разрешаването на този проблем, смята д-р Найденов.

За операцията по клиничната пътека краниотомия с високотехнологична методика - една от основните в неврохирургията, касата плаща на болниците 3900 лв. В Западна Европа за този тип операции се плащат 35 000 евро.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари