Напада ни "Летящ" вирус

0
Вирусната инфекция започва с невинно драскане в гърлото и кихане
Вирусната инфекция започва с невинно драскане в гърлото и кихане

България е пред епидемия, всеки момент се очаква здравното министерство да я обяви официално.

Грипът още не е дошъл по нашите земи, но т.нар от лекарите „летящ” вирус поваля хиляди пациенти дневно.

Най-много заболели има в София, Стара Загора, Пловдив и Варна. Вирусът е изключително прилепчив и ако в стаята или офиса има поне един кихащ и кашлящ, почти сигурно е, че всички около него ще се разболеят. Медиците обясняват изключителната пъргавина на новия вирус, който се предава по въздушно-капков път, с това, че хората у нас нямат имунитет към него. Без да е грипен, симптомите на заболяването, което причинява, наподобяват грипа, пише Zajenata.bg

Вирусната инфекция започва с невинно драскане в гърлото и кихане, присъщо на обикновената настинка. След тях инфекцията тръгва по бронхите надолу и започва продължителна и мъчителна кашлица . Много от засегнатите вдигат температура, отпаднали са, но погрешно продължават да ходят на работа и да ползват обществения транспорт. Така заразяват близки и непознати.

Две са опасните поражения на „летящия” вирус, каза д-р Стефан Донев, джипи в столична поликлиника. На първо място е тежкото усложнение при над 60% от заразените – те развиват пневмонии. Затова и белодробните отделения на болниците в страната са пълни с пациенти. И второ – имунитетът на пациентите спада сериозно, а тепърва ни предстои грипна епидемия. Според д-р Донев при първите признаци на заболяването трябва да се отиде на лекар, а не да се лекуваме сами с витамини и рекламирани по телевизиите лекарства аспирин, парацетамол, аналгин и др.

Ако кашлицата не затихне, трябва да се вземе антибиотик.

Източник: Zajenata.bg
Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари