НАП проверява 50 политици за евтини имоти

1
Работна група в НАП анализира чуждия опит, за да затворят вратичките за евтините имотни сделки
Работна група в НАП анализира чуждия опит, за да затворят вратичките за евтините имотни сделки Снимка: БГНЕС

Работна група в НАП анализира чуждия опит, за да затворят вратичките за евтините имотни сделки.

Данъчни проверки, свързани с придобиването на евтини имоти от страна на хора от властта, текат в момента. Списъкът непрекъснато се допълва с нови имена, а проверките трябва да установят както приходите и разходите на проверяваните, така и произхода на парите за евтините покупки и дали за тях са платени дължимите данъци, обясниха експерти за “24 часа”.

Механизмът на проверките е следният: НАП изисква от общини и служби по вписванията данни за сключените сделки. Ако между получените данни и декларираното пред КПКОНПИ има разминаване за над 10 000 лв., веднага стартира проверка. Тя трябва да установи защо се е появила разликата и има ли умисъл в укриването, или е просто грешка.

За да се докаже легален произход на парите за финансиране на покупките, се установяват източниците на доходи, а също така и размерът на платените данъци и разходите за живот на лицето за 3 г. назад. Ако данните покажат разминаване, проверката води до ревизия, при която се прилага същата техника, но вече за 5 или за 10 г.

Тъй като законът за публичност на имуществото изисква всеки от висшия ешелон на властта да обяви не само своите имоти и пари, а и тези на половинките и на непълнолетните си деца, проверките обхващат и роднините на политиците.

Ако бъде установено, че има прехвърляне на имоти или на авоари от сметки към по-далечни роднини, данъчните ще стигнат и до тях.

В момента в списъка за проверки има 450 души, от които близо 50 са висши политици и техните половинки, а останалите са чиновници на висши позиции в администрацията.

Специална работна група в НАП анализира чуждия опит, за да подготви законодателни промени, които да затворят вратичките за евтините имотни сделки. Сега законодателството позволява имотни сделки да се изповядват на данъчна основа и така прехвърлянето на собственост да става на по-ниска от действителната цена. Това означава, че законът в момента позволява укриване на данъци.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Най-четени новини

Календар - новини и събития

Виц на деня

- Случвало ли ти си е мъжът ти да те завари в леглото с непознат?
- Не, само с приятели.

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари