НАП поема пълния контрол над хазарта

0
Мнозинството отхвърли предложението на лидера на НФСБ Валери Симеонов
Мнозинството отхвърли предложението на лидера на НФСБ Валери Симеонов Снимка: БГНЕС

Националната агенция по приходите (НАП) поема пълния контрол над хазартния сектор, решиха депутатите с одобрените на второ четене промени в Закона за хазарта

Мнозинството отхвърли и предложението на лидера на НФСБ Валери Симеонов и колегите му от „Обединени патриоти“ казина да има единствено в 5-звездните хотели, националните курорти и пограничните райони на страната.

Управляващите се отказаха от първоначалната си идея Държавната комисия по хазарта да се трансформира от колективен в едноличен орган, който да бъде на пряко подчинение на Министерския съвет и решиха всичко да премине в ръцете на приходната администрация. Според народните представители тя има най-голям капацитет да организира събираемостта на данъците и таксите от този бизнес, както и да осъществява контрол над хазартните обекти.

Депутатите одобриха и текстовете, предвиждащи минимум от 10% от остатъка от постъпленията на Българския спортен тотализатор да бъде заделян за Национален фонд „Култура“, а с парите да се подпомагат българските творци. Подобна правна норма в закона имаше и досега, но тя така и не заработи. Предложението направи председателят на ресорната комисия и депутат от ГЕРБ Вежди Рашидов, а то предизвика дебат в пленарната зала.

Според Весела Лечева от БСП така ще се противопоставят две гилдии, тъй като навремето тотализаторът е създаден с идеята да отделя средства за развитието на спорта в България.

„Надявам се тази мярка да бъде работеща и тези средства реално да стигнат до Национален фонд „Култура“, подчерта Калин Вельов, който направи дебютното си изказване от парламентарната трибуна като народен представител от управляващото мнозинство.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари