НАП осъди "Вива Венчърс" за 38 милиона лева данъци

0
„Вива Венчърс” ще трябва да плати още 38 млн. лева на държавата
„Вива Венчърс” ще трябва да плати още 38 млн. лева на държавата

„Вива Венчърс” ще трябва да плати още 38 млн. лева на държавата заради продажбата на БТК на американците от Ей Ай Джи преди 8 години.

Това става ясно от решение номер 8701 на ВАС от октомври. То е окончателно, пише Politikata.net

“Вива Венчърс” приватизира 65% от БТК през 2004 г. срещу 230 млн. евро. През 2007 г. телекомът бе продаден на американците за близо 1,3 млрд. евро.

От делото във ВАС става ясно, че “Вива Венчърс” е получила над 1 млрд. евро за дела си от 65%. Сделката е била оформена като блокова и е регистрирана на фондовата борса.

През май 2009 г. НАП започва ревизия на “Вива Венчърс”. Докладът от нея е връчен на фирмата през май 2010 г. Данъчните установяват, че “Вива Венчърс” дължи над 151 млн. лева данък печалба от сделката. Тъй като фирмата е регистрирана в Австрия, от НАП са приели, че действа спогодбата за избягване на двойното данъчно облагане и “Вива Венчърс” е освободена от данък в България, който трябвало да внесе до 1 декември 2007 г.

От фирмата обаче не са поискали сами прилагането на спогодбата, а това направили от НАП. Поради това е съставен ревизионен акт на компанията, че дължи лихви за забавяне в размер на 38,490 млн. лв. върху данъка. Периодът на забава бил от 1 декември 2007 до 15 август 2009 г.

“Вива Венчърс” го обжалва с мотив, че борсовите сделки в България са освободени от данък печалба.

През март 2014 г. Административният съд в София с решение номер 2085 отхвърля жялбата на “Вива Венчърс” и признава ревизионния акт, издаден от НАП.

Мотивите на съда са, че продажбата на 65% от БТК е станала чрез т. нар. блокова сделка, която е уговорена предварително между страните, като е фиксирана и цената от 10,7 лв. на акция, и само се регистрира на борсата, без да има реална търговия. Поради това блоковите сделки се изключвали от освобождаването от данък печалба.

От “Вива Венчърс”  обжалват решението пред ВАС, който обаче потвърждава решение на Административния съд в София.

Подобно дело се води в момента срещу бизнесмена Огнян Донев. Той бе обвинен от прокуратурата заради седем блокови сделки с акции на “Софарма” за укриване на над 57 млн. лв. данъци.

Всички продажби станали на цена от 1 лв. за акция. Според прокуратурата реалните продажби е трябвало да бъдат на пазарна цена, като общата им стойност е 468,7 млн. лв., а дължимият данък е 57,5 млн. лв.

Представители на “Вива Венчърс” подписаха договора за продажбата на 65% от БТК с агенцията за приватизация през 2004 г.

Източник: Politikata
Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

Най-висша форма на препоръка в България: "Кажи, че аз те пращам"!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари