"Артекс инженеринг" осъди НАП за близо 600 000 лева

0
Решението на върховния съд е окончателно
Решението на върховния съд е окончателно Снимка: БГНЕС

Решението на върховния съд е окончателно

Националната агенция по приходите (НАП) загуби дело с материален интерес от близо 600 000 лева, заведено срещу строителната компания "Артекс инженеринг" АД, пише Mediapool.

Случаят е от 2019 година, когато НАП – София доначислява ДДС в размер на близо 483 хиляди лева на строителната фирма. Причината е, че "Артекс" е продала свои дялове в три еднолични дружества с ограничена отговорност (ЕООД). Зад тази сделка обаче не се крие продажба на някакъв малък бизнес, а продажба на скъпи апартаменти на частни лица.

Схемата е следната. Строи се недвижим имот и едновременно с това се регистрира ЕООД, което е собственост на строителната фирма. Процедурата е бърза и евтина. След това строителната фирма може да апортира в капитала на ЕООД жилището за продан. Когато идва купувач за жилището, фирмата може да предложи отстъпка от цената на физическо лице, което е реши да си купи имота. Причината е, че ще си купи фирмата, която притежава жилището, а не самото жилище. Така се пестят 20% ДДС.

Макар схемата да е напълно законна, както се твърди в съдебното решение, през 2019 г. НАП-София все пак решава да доначисли на "Артекс" 483 хиляди лева за ДДС заради продажбата на дяловете в три еднолични дружества - "Бояна Пропърти“ ЕООД, "ВМ Асет" ЕООД и "СБ Бояна" ЕООД. И трите фирми са регистрирани по ДДС. След това дружествата са продадени на частни лица заедно с апортираните в тях апартаменти.

Отделно НАП претендира за близо 120 хиляди лева лихви за забавата на плащането на данъците.

НАП твърди, че "Артекс" са построили и апортирали жилища във фирми, които към момента на сключване на договорите дори не са съществували.

НАП възприема сделките по прехвърляне на дружествени дялове като привидни, т.е. такива, които са сключени с цел избягване плащането на данъците и прикриващи сделката по продажбата на жилищата.

"Органите по приходите са приели, че по този начин чрез поредица от сделки, които не противоречат на закона, се цели постигане на забранен резултат - неначисляване на ДДС", се казва в съдебното решение, което цитира позицията на НАП.

Съдът отхвърля претенцията на данъчните, а причината са разпоредбите на Закона за ДДС. Апортът на непарична вноска в капитала на дружество не е "доставка" на стоки и услуги по смисъла на ЗДДС Последващата продажба на дружествени дялове е освободено от облагане.

"Прехвърлянето на дяловете от учредените дружества на други правни субекти – в случая на физически лица, не прави последните собственици на апортираните недвижими имоти. Те продължават да бъдат част от капитала на учредените с непаричните вноски дружества", се казва в съдебното решение.

Върховният административен съд казва, че собствениците на ЕООД-та ще платят ДДС, ако решат да продадат имотите впоследствие. НАП е осъдена да плати на "Артекст инженеринг” и 35 хиляди лева разноски по делото. Решението на върховния съд е окончателно.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!

Списък с коментари

  • 0
    1
    Мм
    Схемата е законна....но на колко осигуряват служителите си е друг въпрос и колко им плащат под масата? Хората ползват ли си целия отпуск който е по закон...ей там ровете
Зареди още коментари

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари