Намалиха цената на хляба, но на промоция

0
Голяма част от търговските вериги и малките квартални магазини са в очакване на законовата промяна на ДДС да бъде обнародвана
Голяма част от търговските вериги и малките квартални магазини са в очакване на законовата промяна на ДДС да бъде обнародвана

Голяма част от търговските вериги и малките квартални магазини са в очакване на законовата промяна на ДДС да бъде обнародвана

"От днес хлябът е по-евтин с 20% в търговските вериги", обяви гръмко лидерът на БСП и министър на икономиката Корнелия Нинова на 2 юли, като обясни, че търговците превантивно започнали да свалят цената на хляба, въпреки че все още нулевата ставка ДДС не е обнародвана в "Държавен вестник".

Проверка на СЕГА днес показа, че само в две търговски вериги - "Лидл" и "Кауфланд", има намаления, но те са обявени като промоционални.

В "Лидл" хлябът е с червени етикети "По-евтино", като намалението е 20%. Така цената на бял хляб, "Добруджа" и типов за 650 гр. е между 1.50-1.80 лв. в зависимост от производителя. Пълнозърнестите видове са малко над 2 лв.

В "Кауфланд" само най-евтиният хляб е поевтинял - от 1.59 на 1.24 стотинки. Още три вида са с по-ниска промоционална цена. При брашното също има намаление, но е промоция.

Останалите търговски вериги и малките квартални магазини не са реагирали и очакват законовата промяна на ДДС да бъде обнародвана. В тях само единични хлебни продукти имат промоционално намаление.

Антикризисната мярка с въвеждането на нулева ставка ДДС за хляба бе силно критикувана от икономисти, според които реално няма да доведе до по-евтин хляб. Според тях разликата в цената заради премахнатите 20% налог ще бъде разпределена между производители и търговци и няма да стигне до крайния потребител. В последния момент депутатите гласуваха и нулева ставка за брашното, което предстои да видим как ще повлияе на ценообразуването.

Собственици на малки хлебопекарни обаче коментираха, че няма да свалят цената, защото имат да избиват огромни разходи за ток и други консумативи.

Още когато правителство обяви, че предлага 0% ДДС за хляба, цената му започна чувствително да се покачва в търговската мрежа. НСИ отчете, че само през май, хлябът е поскъпнал средно с 10%. Все още няма официална статистика за юни.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!
Зареди още коментари

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари