Намалиха присъдата на украински шофьор

0
Тираджията уби 3-ма и рани 12 души, тръгнали на пазар в Одрин
Тираджията уби 3-ма и рани 12 души, тръгнали на пазар в Одрин Снимка: bTV

Тираджията уби 3-ма и ранил 12, тръгнали на пазар в Одрин

Бургаският апелативен съд намали с 2 г. присъдата на украински шофьор на ТИР, който през нощта на 9 октомври м.г. блъсна бус с екскурзианти от Сливен, Карнобат и Ямбол, тръгнали на пазар в Турция. Кървавата катастрофа, при която загинаха трима, а други 12 бяха ранени, стана между Елхово и ГКПП Лесово, припомня вестник 24 часа.

Окръжният съд в Ямбол постанови 6 г. затвор за Октавиан Б. и 8 г. лишаване от правоуправление. Апелативните магистрати обаче намалиха и забраната на тираджията да шофира от 8 на 7 г.

Веднага след катастрофата бе установено, че тирът е бил спрял в лентата за движение без никакви обозначителни знаци, а пътуващият зад него бус го ударил. Трима души, между които водачът на буса, загинаха, а 12 от пътниците получа сериозни наранявания, определени от съдебни медици като средни телесни повреди. Малко преди инцидента, заради технически проблем на ГКПП Лесово, се е образувала километрична опашка от камиони, чакащи да минат границата.

В решението си Бургаският апелативен съд е споделил становището на окръжния съд, че деянието представлява особено тежък случай на престъпление по транспорта, въпреки необремененото съдебно минало на подсъдимия и добрите му характеристични данни.

Подсъдимият грубо е нарушил правилата за движение по пътищата, проявил е безотговорност при управление на тежкотоварно превозно средство, представляващо повишена опасност – паркирал го е за дълго време на платното за движение, в тъмната част на денонощието, без каквото и да било обозначаване.

Правилно окръжният съд е съобразил безотговорното отношение на държавните институции към натоварения пътен участък, липсата на адекватна и своевременна реакция при получения технически проблем на граничния пункт и образуваната в резултат дълга колона от товарни автомобили, паркирани директно на платното за движение, посочват апелативните съдии.

Според тях обаче тези обстоятелства не оневиняват нито подсъдимия, нито друг водач, който с поведението си нарушава правилата за движение и създава предпоставка за настъпване на произшествие.

Двете съдебни инстанции приемат, че вина за тежкото произшествие и настъпилите общественоопасни последици има и загиналият водач на автобуса, който го е управлявал с 99 км/ч. при включени къси светлини на фаровете. Това обаче не намалява значението на безотговорно поведение на подсъдимия като първопричина за настъпване на произшествието, категорични са магистратите.

Бургаският апелативен съд обаче отбелязва, че веднага след удара шофьорът на тира се е притекъл на помощ на пострадалите.

„Тези обстоятелства са обхванати от признанието на подсъдимия, потвърдени са от множество гласни доказателства, че той пръв е оказал необходимата и максимално възможна помощ, разбивайки стъклата на автобуса с метален прът и вадейки оцелелите навън. Посочените данни съдът намира за достатъчни, за да се приеме, че след деянието Октавиан Б. е направил всичко зависещо от него за оказване помощ на пострадалите.“ - пише в решението на съда.

Според втората инстанция е налице основание за изменение на присъдата, чрез прилагане на закон за по-леко наказуемо престъпление и преквалифициране на деянието. Решението на Апелативен съдБургас подлежи на обжалване и протестиране пред Върховния касационен съд.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари